Vágólapra másolva!
A japán kormány hétfőn 1,6 százalékos reális GDP-növekedést jósolt a következő, áprilisban kezdődő pénzügyi évre, a mostani pénzügyi évre várt 2,1 százalék után.
Vágólapra másolva!

Takenaka Heidzo gazdasági miniszter úgy vélte, hogy haladást érnek el a fejlődést akadályozó defláció leküzdésében. Ennek jele, hogy a kormány számítása szerint a nominális GDP-növekedés a következő pénzügyi évben 1,3 százalékra gyorsul az idei 0,8 százalékról.

A kormányzati előrejelzés szerint a következő pénzügyi évben már 0,1 százalékos évi átlagos infláció várható. Ez az első inflációt jelző hivatalos várakozás a 2000/01-es pénzügyi év óta. Az előrejelzéshez azonban hozzátették, hogy az infláció visszatértét még nem lehet teljesen biztosra venni. Így a japán központi bank változatlanul folytatja zérókamat-politikáját, mindaddig, amíg az átlagos áremelkedés nem stabilizálódik.

A mostani pénzügyi évre várt, 2,1 százalékos reálnövekedéshez a mostani és a következő negyedévben egyaránt legalább 0,3 százalékos GDP-növekedést kellene elérni az előző negyedhez képest. A szeptemberrel zárult negyedévben 0,1 százalékos volt a GDP-növekedés Japánban az előző negyedévhez viszonyítva.