Adócsökkentéseket tervez az új román kormány

Vágólapra másolva!
Jelentős adócsökkentést és adóreformot tartalmaz a Calin Popescu Tariceanu kijelölt miniszterelnök vezette új román kormány programja. Már januártól egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadót és társasági nyereségadót vezetnének be.
Vágólapra másolva!

Keddi román lapjelentések szerint az új kormány sürgősségi rendelettel akarja módosítani a költségvetési törvényt, hogy az új adórendszer januárban indulhasson. Az adókönnyítést az adócsalás, adóelkerülés szigorúbb üldözésével és büntetésével akarják kísérni.

Az új kormányprogram szerint a társasági nyereségadó 16 százalékra csökkenne a mostani 25 százalékról. A személyi jövedelemadó egyetlen kulcsa ugyancsak 16 százalékos lenne már jövőre. Az áfát is 16 százalékra kívánják csökkenteni a jelenlegi 19 százalékról. A társadalombiztosítási járulékokat 2006-tól kezdenék csökkenteni. Az osztalékadót változatlanul 5 százalékon akarják tartani természetes személyek és 10 százalékon jogi személyek számára.

Román lapok szerint a legkisebb jövedelműek veszíteni fognak a 16 százalékos személyi jövedelemadón, már csak azért is, mert eltörölnék a különböző adócsökkentő kedvezményeket, például a gyermekek után járókat. Ennek ellensúlyozására is készül terv, de a havi 7,5 millió lejnél többet keresők nem számíthatnak semmiféle kedvezmény megtartására.