Magyarország Németországban tárolna intervenciós gabonát

Vágólapra másolva!
Magyarország két millió tonna gabonát tervez tárolni Németországban, de más uniós tagországokat is megkeresett az ügyben - közölték hamburgi illetékesek. A magyar gazdák az idei jó termésnek köszönhetően december 23-ig 3,04 millió tonna gabonát - főként búzát és kukoricát - ajánlottak fel az Európai Uniónak intervencióra.
Vágólapra másolva!

A felajánlott nagy mennyiség intervenciós raktárakba helyezése Magyarországon nehézségekbe ütközik, ezért keresnek a gabona számára Németországban tárolási lehetőséget. Német illetékesek ezzel összefüggésben elmondták, Magyarországnak engedélyt kell kérnie Brüsszeltől, hogy külföldön tárolhassa az intervenciós gabonát, de az engedélyt eddig általában megadták: Németország például a 90-es évek elején Belgiumban és Hollandiában tárolta intervenciós gabonáját.

A német és a magyar illetékesek január elején tárgyalnak az ügyről, és egyebek között rendezik a szállítási költségek kérdését is. Az idei gabonatermés Magyarországon eléri a 16,5 millió tonnát, amely duplája a tavalyinak. A belföldi felhasználás mintegy 8,5 millió tonnát tesz ki, a fennmaradó hányad nagy részét külpiacokon értékesítik.