Basescu nem pártolja az észak-erdélyi autópályát

2005.02.01. 15:45

Osztja a brit trónörökös aggályait a verespataki aranykitermelés és az észak-erdélyi autópálya környezetvédelmi kockázatait illetően Traian Baesescu. A román államfő szerint Dél-Erdélyen keresztül volna célszerű autópályát építeni.

Az erdélyi szász települések épített örökségének megőrzését anyagilag is támogató Károly ismételten kifejezte aggodalmát a Brassó-Bors autósztráda építési munkáinak környezetkárosító hatásai miatt a román államfőnek Londonban.

Basescu kettejük találkozója után megkérdőjelezte, hogy a jelenlegi kormánynak prioritásként kell-e kezelnie az észak-erdélyi autópályát, amely - mint fogalmazott - a kelet-nyugati, illetve a nyugat-keleti irányú közúti forgalomnak mindössze a tizenöt százalékát fedné le.

A román államfő szerint kormányának elsőbbséget kellene biztosítania a 4-es, a 7-es és a 9-es számú európai közlekedési folyosók számára. Szerinte különleges figyelmet kell szentelni a 4-es folyosó részét képező, Dél-Erdélyen áthaladó Nagylak-Temesvár-Déva-Nagyszeben-Bukarest útvonal kiépítésének.

KAPCSOLÓDÓ CIKK