Volt jegybankvezérek vitáztak a forintról

2005.02.10. 16:46

Az euró 246-248 közötti forintárfolyama a korábbi jegybank-elnök Bod Péter Ákos szerint hosszabb távon is megfelelő. Elődje és egyben utódja, Surányi György szerint azonban a túlértékelt forint rombolja a magyar gazdaság helyzetét. A forint árfolyamáról a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége rendezett fórumot csütörtökön, Budapesten.

 

 

A magyar gazdaság nem kamatérzékeny, legalább 200-300 bázispontos kamatváltozás kell ahhoz, hogy reagáljon, ugyanakkor nagyon érzékeny a forint árfolyamára - mondta Bod Péter Ákos a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) fórumán. Az egyetemi tanár szerint a kamatot eldöntheti a Monetáris Tanács, de az euró/forint árfolyamát a pénz és tőkepiaci befektetők mozgatják, akik a térségbeli hozamokkal vetik össze a magyar állampapírokét.

Dől a pénz a régióba

"Mivel az egész térség európai uniós tagságot nyert és közeledik az eurózónához, vonzó a pénzügyi befektetők számára, ezért dől a pénz a régióba" - mondta a volt jegybankelnök. Az elhangzottakat statisztikai adatokkal támasztotta alá: az utóbbi 3-4 hónapban a szlovák korona árfolyama 6 százalékkal, a cseh koronáé 5-6 százalékkal, a zloty árfolyama 12-14 százalékkal erősödött - mindeközben a forint árfolyama stabil maradt, mondta.

A folyamat mögött Bod Péter Ákos szerint az áll, hogy a befektetők most élvezik a viszonylag magas kamatokat, majd 10 éves állampapírjuk értékét euróban kapják vissza. A jegybank volt elnöke értéknek minősítette a 246-248 forintos euróárfolyam stabilitását, amellyel mind az exportőrök, mind az importőrök kalkulálhatnak.

Többe kerülne nekünk a gyengébb forint

"Én nem bánnám, ha ez az árfolyamtartomány maradna" - mondta Bod Péter Ákos. A szakember szerint, aki a forint árfolyamát gyengítené, az nem gondolta végig, hogy az exportőrök ugyan nyernének, de a Magyar Nemzeti Bank kénytelen lenne az inflációs célkövetés érdekében beavatkozni, ez pedig végső soron mindenkinek többe kerülne.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK