Vágólapra másolva!
Németországban a tavalyi utolsó negyedévben csökkent a GDP, 0,2 százalékkal az előző negyedhez képest - közölték a szövetségi statisztikai hivatalban kedden előzetes becslésként. A visszaesést lényegében a hazai fogyasztás lassulása okozta a legnagyobb EU-beli gazdaságban, amely az euróövezeti GDP körülbelül harmadát adja.
Vágólapra másolva!

Az elemzők átlagosan 0,2 százalékos növekedésre számítottak. A hivatal egyszersmind felülvizsgálta a harmadik negyedévet: a keddi közlés szerint a harmadik negyedévben a gazdaság stagnált. Korábban 0,1 százalékos növekedést becsültek a második negyedhez képest.

Az új becslések miatt rontották a tavalyi egész évi GDP-növekedés adatát is: 1,6 százalékra a korábban becsült 1,7 százalékról.

Wolfgang Clement német gazdasági miniszter azzal kommentálta a legfrissebb becslést, hogy az első negyedévben már jelentősen gyorsabb lesz a növekedés, mint korábban. Gyorsulásra utalnak a kutatóintézeti felmérések és a feldolgozóipari megrendelések - mondta, és hozzátette: az idén egész évben is a gazdaság javulásának gyorsulása várható.

Részletes jelentést jövő kedden ad a szövetségi statisztikai hivatal a német GDP alakulásáról.