Az inflációval nőhetnek a vezetékes előfizetési díjak

Vágólapra másolva!
A vezetékes telefonszolgáltatók 2005-ben legfeljebb az éves infláció mértékével megegyezően emelhetik kiskereskedelmi hozzáférési (havi előfizetési) szolgáltatásaik árait - döntött a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa (NHHT) tavaly augusztusi határozattervezetének megfelelően. 
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa a hozzáférések kiskereskedelmi piacán öt jelentős piaci erejű (JPE) szolgáltatót azonosított. Ezek, az ország egyes meghatározott területén gazdasági erőfölényes helyzetben lévő szolgáltatók a Matáv Rt., az Invitel Távközlési Szolgáltató Rt., a Hungarotel Távközlési Rt., az Emitel Távközlési Rt., valamint a Monor Telefon Társaság Rt. - derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság [origo]-hoz eljuttatott közleményéből.

A tanács a kiskereskedelmi hozzáférések piacán azonosított JPE szolgáltatókra az "indokolatlanul magas díjak alkalmazásának tilalma" kötelezettséget rótta ki. Eszerint a JPE-nek minősülő szolgáltatóknak a kiskereskedelmi hozzáférési szolgáltatás árait oly módon kell kialakítaniuk, hogy azok növekedése 2005-ben ne haladja meg a KSH által megállapított éves fogyasztói árindex mértékét. A 2005. évi költségvetésről szóló törvény általános indoklása szerint az előremutató fogyasztói árszintemelkedés várt mértéke éves átlagban 4,5 százalék körüli lehet.

A kiskereskedelmi forgalmi (hívási) szolgáltatások piacán ugyanezek a társaságok a jelentős piaci erejű szolgáltatók. A lakossági és nem lakossági felhasználóknak nyújtott helyi és belföldi, illetve nemzetközi hívások piacai az NHHT a jelentős piaci erejű szolgáltatókra az elektronikus hírközlésről szóló törvény szerinti közvetítőválasztáson túl más kötelezettséget nem rótt ki a kiskereskedelmi forgalmi piacokon.

A jogszabály értelmében a kötelezett szolgáltató nem zárhatja ki és nem korlátozhatja a közvetítőválasztást, azaz azt, hogy a szolgáltatás előfizetője maga dönthessen arról, hogy a különböző hívásirányokra melyik távközlési szolgáltatót veszi igénybe. A JPE szolgáltatók ezt híváskezdeményezéssel történő közvetítőválasztás keretében, illetve hívásvégződtetéssel kötelesek biztosítani.