Tonnánként 10 euróra emelte a búza exporttámogatását az EU

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió csütörtökön tonnánként 10 euróra (13,21 dollár) emelte a búza exporttámogatását. Az exportőrök szerint ez már közelit ahhoz a szinthez, aminek a révén elkerülhető a hazai tartalékok növekedése.
Vágólapra másolva!

Az EU másfél évig szüneteltette az exporttámogatást a búzára, majd február elején bevezette a 4 eurót, amit 6 euróra, a múlt héten pedig 8 euróra emelt. Az EU az exporttámogatás felújítását a beavatkozási tartalék növekedésével, a gyenge dollárral és az olcsó argentínai exporttal indokolta.

Az elemzők szerint legalább 11 eurós támogatás kellene ahhoz, hogy igazából versenyképes legyen az EU búza. Az argentin búza ára az elmúlt napokban emelkedett és már kevesebb mint 10 dollárral olcsóbb a francia búzánál.

Az ONIC francia gabonakereskedő cég ugyanakkor bírálta az EU legújabb döntését, és úgy vélte, hogy az EU Bizottságának olyan szintre kellene emelnie a támogatást, hogy ezáltal hetente legalább 350 ezer tonna búza exportjára nyílhasson lehetőség, ellenkező esetben az EU nyakán maradhat a gabonafajta.