Az SZDSZ nem támogatja a készülő adóreformot

Vágólapra másolva!
Az Adóreform Bizottság javaslatai a szabad demokraták számára elfogadhatatlanok, mivel azok bonyolultabbá, áttekinthetetlenebbé teszik az adórendszert - közölte Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke vasárnap.
Vágólapra másolva!
Alternatív adórendszert javasol Surányi/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20050303alternativ.htmlÖnkormányzati szja válthatja az iparűzési adót/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20050302onkormanyzati.htmlInternetes adóbevallás áprilistól/uzletinegyed/ado/20050225internetes.htmlAdókönnyítési terveket közölt a PM/uzletinegyed/ado/20050217adozasi.html

A pártelnök elmondta: a bizottság által elkészített reformterv úgynevezett nulladik változata kétkulcsos rendszert javasol az eva-nál, ami az SZDSZ szerint arra sarkallná a cégeket, hogy költségeiket "pumpálják fel". A terv megvalósítaná ugyan a liberálisok által is szorgalmazott iparűzési adó eltörlését, de azt egy lépésben tenné, ami viszont nem támogatható - tette hozzá.

A politikus szerint nem számít érdemi kezdeményezésnek az szja 18 százalékos sávhatárának a jelenlegi 1,5 millió forintról 1,8 millió forintra történő emelése, ebben olyan, radikálisabb változtatás kell, mint amilyen az SZDSZ által javasolt 3 millió forintra történő sávhatár emelés. Emellett a javaslat nem nyúlna hozzá a szociálpolitikai támogatásokhoz sem, amelyet a liberálisok kivennének az adórendszerből - közölte Kuncze Gábor.