Wolfowitzot EU-s helyettessel ellensúlyoznák

Vágólapra másolva!
Európai helyettest szeretnének a Világbank élére kerülő kem ényvionalas amerikai Paul Wolfowitz mellé az EU-országok. Bush amerikai elnök keményvonalas jelöltje nem örvend nagy népszerűségnek Európában. Wolfowitz ugyanakkor nyilatkozataiban igyekszik enyhíteni a róla kialakult "háborús héja"-képet.
Vágólapra másolva!

Európai helyettest állítanának a világbank élére Paul Wolfowitz amerikai jelölt mellé. Az Európai Unió pénzügyminiszterei - francia nyomásra - szeretnék elérni, hogy egy tekintélyes európai szakember legyen a helyettes. Bush elnök jelöltjét, a keményvonalas neokonzervatív Paul Wolfowitzot a héten minden bizonnyal megválasztják a világbank elnöki tisztére.

Arról, hogy Wolfowitz a korábbi megegyezésekhez tartva magát valóban egyeztet-e az EU pénzügyminisztereivel kinevezése előtt, hétfőn még nem tudtak Brüszelben. Korábbi közlések szerint mind Washingtonban, mind Brüsszelben szeretnék, ha egy ilyen találkozó létrejönne, és Wolfowitz közvetlenül tanújelét tudná adni a fejlett világ segítése, a szegénység elleni harc melletti elkötelezettségének.

A Wolfowitz-ügy a múlt heti EU-csúcson is téma volt. A hivatalos program mellett az Unió pénzügyminiszterei egyeztettek Bush elnök jelöltjéről is. Az Unió megosztott az ügyben: az Európai parlament több befolyásos képviselője és elismert gazdasági szakemberek egy csoportja kampányt indított e jelölés megakadályozására. Németország, Olaszország és Nagy-Britannia immár nyilvánosan is támogatta Bush választását, tekintetbe véve azt a tényt is, hogy a Világbank elnöke hagyományosan amerikai szakember.

Az uniós tagországok szerint Wolfowitz neokonzervatív értékrendjének megfelelően a demokrácia kompromisszummentes terjesztésére használná fel a Világbankot. Wolfowitz - aki eddig a Pentagon második embere volt - a legkeményebb háborús héjának számít Washingtonban: ő volt az Irak elleni támadás fő ideológusa. Az európai országok ugyanakkor nem tehetnek semmit a megválasztása ellen: a szokásjog szerint a Világbank elnökét minidg Amerika, míg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) fejét Európai ország adja. Ugyanakkor a Financial Times kontinentális kiadásában hétfőn megjelent értesülések szerint Wolfowitz kész arról is tárgyalni, hogy az EU kapjon a korábbinál szélesebb képviseletet a bankban.

Úgy tűnik, hogy Wolfowitz egyébként is árnyalni szeretné az róla Európában kialakult, nem túl kedvező képet. A Bush elnök által csak Wolfie-ként emlegetett politikus elsősorban a "neokon héja" imázstól igyekszik megszabadulni. Legfrissebb nyilatkozata szerint nem a demokrácia messianisztikusterjesztése lesz a célja világbanki elnökként.

A Jakarta Timesnak nyilatkozva Wolfowitz elmondta: elsősorban Afrikára koncentrál majd - fő célja a szegénység felszámolása lesz. Tőle szokatlanul Wolfowitz leginkább a konszenzust tartotta fontosnak a szervezet működésében. "Olyan nemzetközi szervezet elnök leszek, amelynek 184 tagja van... az elnök feladata az, hogy a lehető leghatékonyabb konszenzust hozza össze" - nyilatkozott jövőbeni munkájáról Paul Wolfowitz. George Buse elnök jelöltjét várhatóan csütörtökön nevezik ki a Világbank elnökévé.

[origo]/MTI