Csökkent a gazdasági bizalom az eurózónában

Vágólapra másolva!
Több mint egy ponttal esett vissza márciusban a gazdasági bizalom az euróövezetben a februári eredményhez képest. A bizalomindex jelenleg 97,4 ponton áll. A gazdaságban egyedül az építőiparban bizakodóak a jövő iránt: ez az egyetlen ágazat, amelyben márciusban növekedett az üzleti bizalom.
Vágólapra másolva!

Az euróövezetben márciusban 97,4 pontra csökkent a gazdasági bizalom átfogó jelzőszáma a februári 98,8 pontról, továbbra is a 100 pontos sokévi átlag alatt van, közölték a felmérést készítő Európai Bizottságban csütörtökön. A fogyasztói bizalom mérőszáma mínusz 14 pontra csökkent mínusz 13 pontról, a kiskereskedők bizalmi mutatója mínusz 10-re csökkent mínusz 8-ról. Az ipari bizalom mínusz 8 pontra esett mínusz 6 pontról. A nagyrészt bizakodó szolgáltatásokban is gyengült a bizalom: plusz 9 pontra plusz 10 pontról. Egyedül az építőiparban csökkent valamelyest a bizalmatlanság a jövő iránt: ott a mutató mínusz 13-ra emelkedett a februári mínusz 14 pontról. Az üzleti bizalom mutatója mínusz 0,08 pontra fogyott a februári plusz 0,20 pontról, először volt negatív területen tavaly március óta.

Az egész EU-ban az átfogó gazdasági bizalom mutatója 99,7 pontra csökkent a februári 102,1 pontról, ami a bizakodók szerény többségét jelezte. A fogyasztói bizalom változatlanul gyenge, de mínusz 10 ponton maradt, csakúgy, mint februárban. A kiskereskedelmi bizalmi mutató mínusz 9-re csökkent mínusz 7-ről. Az ipari mutató mínusz 7-re esett mínusz 5-ről. A szolgáltatási mutató plusz 9-re fogyatkozott plusz 13-ról. Az építőipari mutató változatlan maradt, mínusz 12 ponton.