Új finomítóval csökkentenék a nyomást a szaúdiak

2005.04.06. 10:12

Új olajfinomítót építene a Vörös-tengernél Szaúd-Arábia. Az exportra termelő, nagy teljesítményű üzemmel a világ túlterhelt olajfinomítóira nehezedő nyomást akarják csökkenteni.

Új olajfinomító építését tervezi Szaúd-Arábia olajipari cége, az Aramco. A Janbuba tervezett üzem mind az USA, mind Európa, mind pedig Ázsia számára képes lenne megfelelő finomságú üzemanyagot előállítani. Az új finomítót 400 ezer hordó napi termelésre állítanák be - tudósít a BBC News.

Az Aramco szerint a világ olajfinomítóira nehezedő nyomást csak egy új, nagy teljesítményű olajfinomító beindításával lehet csökkenteni. A szaúdi cég egyeztetett a világ jelentősebb olajfinomítóival, és várhatóan egy éven belül elkezdi a beruházást. A szaúdiak szándéka szerint két céget vennének be az üzletbe, összesen harminc százelékos részesedéssel. Jelenleg az indiai Hindustan Petroleummal (HPCL) folynak tárgyalások.

Az egyre növekvő olajkitermelés mellett is egyre magasabbra kúsznak az olajárak. Az utóbbi napok csúcsa 58,28 dollár volt egy hordó Brent típusú olajért. Az üzemanyagárakat nem viszi lejjebb az sem, hogy folyamatosan növelik a termelést. A világ olajfinomító-kapacitása ugyanis nem bírja a rá zúduló olajmennyiséget, a kitermelt olaj nagy része hosszú időt tölt raktárban, amíg fel tudják dolgozni. A Goldman Sachs befektetési bank figyelmeztetett arra, hogy az idén akár 100 dollár fölé is kúszhat az olaj hordónkénti ára.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK