Egyre több telket kínálnak eladásra Budapest körül

Vágólapra másolva!
Idén több építési telket kínálnak eladásra Budapest agglomerációjában. Az önkormányzatok megpróbálnak minél több telket eladni az agglomerációs törvény megszületése előtt. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a telekárak egyre inkább differenciálódnak.
Vágólapra másolva!

Idén nagyobb az építési telkek kínálata a tavalyihoz képest a budapesti agglomerációban, a márciusi helyzet szerint jelenleg is több száz ilyen ingatlan vár vevőre - közölte az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet.

Az élénkülés egyik oka az lehet, hogy még az agglomerációs törvény megszületése előtt az érintett önkormányzatok közül sokan igyekeznek belterületivé minősíteni a településükhöz tartozó minél több földterületet. Az év közepétől - amennyiben az országgyűlés megszavazza majd a törvényt - erre már kevésbé lesz lehetőségük - mondta Liskáné Pólya Lenke.

Mindez az árolló kinyílását is magával hozta, egyre nagyobb a különbség a közmű nélküli, a település szélén kínált, s az adott város, vagy falu központjához közeli, közművesített telkek között. Így például ez az arány Budakalász esetében 10 ezer és 38 ezer forint között változik.

Az árak alakulásánál mindinkább döntő tényező a jó közlekedési lehetőség. Ezért magasabbak a telekárak például a Hév vonala mentén Mogyoródon, vagy Dunaharasztiban, illetve az autópályák és a főváros közelében. A legdrágább telek most Budaörsön vár vevőre, 52 ezer forint négyzetmétere.

Nagyfokú áremelkedés tapasztalható az M0-ás körgyűrű leendő új szakaszának közelében fekvő településeken is. Egyebek között Vecsés, Üllő, Maglód, Pécel sorolható ide. Pécelen például most 15 telket kínálnak eladásra, áruk egy év alatt 15-20 százalékkal emelkedett, 8500 és 13 ezer forint között változik. Ez a Budapesttől keletre húzódó térség egyébként is robbanásszerű fellendülés előtt áll - hívta fel a figyelmet a szakértő.

A Ferihegyi repülőtér bővítése nyomán ugyanis hamarosan több befektető telepszik meg a térségben, hogy raktárakat, logisztikai központokat, ipari létesítményeket építsen. Ennek következtében új munkahelyek is teremtődnek, a közelbe költözők pedig saját otthont igyekeznek teremteni maguknak, a nagyobb kereslet pedig a telekárakon is érzékelhető lesz.

A tapasztalat szerint az agglomerációba költözők három nagyobb csoportba sorolhatók. Vannak akik a zajos fővárost hagyják el, hogy a természethez közelebb, nyugodtabb körülmények között élhessenek, mások az ország távolabbi részeiről igyekeznek Budapest vonzáskörzetében új életet kezdeni, ám a fővárosi lakásár túlságosan magas számukra.

Sok budapesti nyugdíjas pedig a nyaralóját rendezi át állandó lakhellyé, hogy alacsonyabb rezsivel tegye könnyebbé életét. Az idő múlásával azonban közülük jó néhányan mégis visszaköltöznek a városba, mert az orvosi ellátás, a különböző szolgáltatások jobb elérhetősége már fontosabbá válik számukra. Ilyen mozgás figyelhető meg például Ráckevén, Gyömrőn, vagy Zebegényben.