Tovább romlott a német üzleti bizalom

Vágólapra másolva!
A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet üzleti bizalmi mutatója áprilisra 93,3 pont lett, elemzők átlagosan 93,7 pontot vártak. A mutató már harmadik hónapja csökken - ez többéves tapasztalat szerint a gazdaság visszaesésére utal -, az áprilisi szint 2003 szeptembere óta a legalacsonyabb.
Vágólapra másolva!

A feldolgozóiparban és a nagykereskedelemben tovább romlott a hangulat, és ezt nem ellensúlyozhatta a kiskereskedelemben és az építőiparban történt csekély hangulatjavulás - közölte Hans-Werner Sinn, a gazdaságkutató intézet elnöke, aki szerint a következő hónapok a gazdaság gyengélkedése jegyében telnek majd. Az intézet Ifo-mutatót kezelő munkatársa, Gernot Nerb ismét főleg a gyenge lakossági fogyasztással magyarázta a visszaesést.

A német kormány rövidesen 1,0-1,2 százalékra csökkenti hivatalos előrejelzését az idei gazdasági növekedés ütemére, a még érvényben lévő 1,6 százalékról, írta a Süddeutsche Zeitung még a múlt héten pénteken, meg nem nevezett kormányzati tájékoztatókat idézve.

A legtöbb német gazdaságkutató intézet már márciusig csökkentette az idei évre szóló GDP-növekedési előrejelzését, a legpesszimistábbak 0,6 százalék körüli ütemre számítanak a korábban jelzett, 1-2 százalék közötti értékek helyett.