Kovács szerint törvényes az egységes adókulcs

Vágólapra másolva!
Törvényesnek tekinti az egységes adókulcsot Kovács László, az unió adó- és vámpolitikai biztosa. A közép-európai országokon végigsöprő "egységes adókulcs-forradalomat" követően több EU országban megpróbálkoznának az adózási formával a brit Independent szerint.
Vágólapra másolva!

A minden személyi és társasági adónemre alkalmazott egységes kulcs "teljesen törvényes", és több szempontból előnyös - nyilatkozta az Independentnek Kovács László, az EU adó- és vámpolitikai biztosa. A liberális brit napilap szerint az egységes adókulcsot, amelyről "valaha csak a szabadpiac ideológusai fantáziáltak", hamarosan akár tíznél is több EU-tagországban meghonosíthatják.

A The Independent szerint - amely "Az egységes adókulcs forradalma söpör végi Kelet-Európából" címmel közölte írását - a Szlovákiában és a három balti tagállamban már alkalmazott adózási forma gyors növekedéshez és több ezer munkahely megteremtéséhez segítette hozzá ezeket a gazdaságokat.

Francia politikusok ugyanakkor arról panaszkodnak, hogy ez az adórendszer "szociális dömpinggel" ér fel, és veszélyezteti az ottani foglalkoztatási és szociális viszonyokat. Mások érvei szerint az az adózási forma, amelyben a milliomos és az utcaseprő ugyanannyit fizet, nem lehet méltányos - áll a brit lap cikkében.

Kovács László azonban a The Independentnek azt mondta: az egységes adókulcs alkalmazását az EU a maga részéről teljesen törvényesnek tekinti, mivel a jövedelmi és a társasági adó mértékére nincs uniós szintű előírás.

A magyar EU-biztos szerint az egységes adózás előnye, hogy csökkenti az adóelkerülést, emellett egyszerűbb is, vagyis mérsékli az adminisztrációs terheket. Hátránya ugyanakkor, hogy a személyi jövedelemadó esetében nélkülözi a progresszivitást. Kovács László szerint az egységes adót már alkalmazó négy EU-tagállam mellett további hat-hét gondolkodik a rendszer bevezetésén.

A brüsszeli biztos nem nevezte meg ezeket, a The Independent szerint azonban Magyarországról, Csehországról és Lengyelországról "köztudott", hogy foglalkoznak a kérdéssel. Szlovákiában, amely két éve 19 százalékos egységes jövedelmi, társasági és forgalmi adót vezetett be, a kísérletet a közvetlen külföldi befektetések meredek fellendülése kísérte. A brit lap szerint ugyanakkor szinte bizonyos, hogy a szlovákiai adórendszer kedvező hatásait eltúlozzák; az olyan cégeket, mint a Volkswagen vagy a Peugeot, elsősorban a jól képzett és olcsó munkaerő vonzza, semmint az adózási forma.