Tízmilliárdot osztottak ki EU-s közösségi támogatásként

Vágólapra másolva!
Húszezer pályázatot adtak be az EU Strukturális Alapjához Magyarországról a csatlakozás óta. A sikeres pályázóknak eddig mintegy 10 milliárd forintot utaltak át.
Vágólapra másolva!

Húszezren pályáztak eddig az EU Strukturális Alapjaiból folyósított közösségi támogatásaira. A pályázatot Magyarország uniós csatlakozása után írták ki, egy évvel ezelőtt. Az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter hivatala emlékeztet arra, hogy az újonnan csatlakozott országok közül Magyarországon hirdették meg elsőként Strukturális Alapok által támogatott pályázatokat, a legtöbb új tagország csak a 2004. májusi csatlakozást követően írta ki.

A több mint húszezer beérkezett pályázatból mostanáig mintegy tizennégyezer esetben született döntés, és ezek közül megközelítően hétezer pozitív eredménnyel. A sikeres pályázatokra eddig a hároméves keret mintegy felét, összesen 320 milliárd forintot kötöttek le. Csaknem ötezer pályázatot az igénylő visszalépése, illetve formai, vagy alaki hiba miatt utasítottak el, míg a tartalmi okokból nem támogatott művek száma kétezer darabra tehető. Az első kifizetések 2004. szeptemberében történtek, azóta folyamatosan zajlanak. Eddig összesen több mint 10 milliárd forintot utaltak át a nyertes pályázóknak.