Három új EU-tag az euró előszobájában

Vágólapra másolva!
Belépett az euróövezet "előszobájába" Lettország, Ciprus és Málta: a három ország a hét végén csatlakozott az Európai Unió közös árfolyam-mechanizmusához (ERM-II), amelynek keretében valutájuk árfolyamát szorosan az euróhoz kötik.
Vágólapra másolva!

A lépés lehetővé teszi a három államnak, hogy 2008-tól a gazdasági és pénzügyi unió (EMU) tagjává válhassanak. Az árfolyam-mechanizmus működtetése elvben legalább két évig szükséges ahhoz, hogy egy EU-tagállam felválthassa saját pénzét az euróval: az ERM-II alkalmazása része az úgynevezett maastrichti kritériumoknak, amelyek - a stabilitási és paktum közelmúltbeli módosításától függetlenül továbbra is - kötelezőek a közös pénz bevezetéséhez és sajátként való használatához.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint a Lettországgal, Ciprussal és Máltával kapcsolatos döntést az euróövezethez tartozó országok, a valutaunión kívüli, de az ERM-II-ben részt vevő Dánia, Észtország, Litvánia és Szlovénia, valamint az Európai Központi Bank hozta meg, a három érintett országgal egyetértésben.

Lettország üdvözölte a döntést, de aggódik amiatt, hogy tudja-e tartani az euróövezeti belépés tervezett 2008-as időpontját. Ciprus szintén üdvözölte a sima belépést, és annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a ciprusi font az évek óta fenntartott nem hivatalos középárfolyamon léphetett be az ERM-II-be. Málta szerint a felvétel az ERM-II-be annak elismerése, hogy a máltai gazdaságpolitika eredményes.

Az új EU-államok közül Észtország, Litvánia és Szlovénia már tavaly csatlakozott a rendszerhez, így azzal már csak a négy visegrádi ország - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - adós.