Hazatelepülnek Csehországból a német vállalatok

Vágólapra másolva!
Visszatelepülnek a német vállalatok Csehországból. A német kereskedelmi és iparkamara szerint egyedi esetekről van szó, az általános tendencia szerint ugyanis egyre több német vállalat helyezi gyártását Közép-Európába.
Vágólapra másolva!

Miközben számos német vállalat Kelet-Európába tart, néhányan Csehországból visszatelepültek Németországba, közölték a német kereskedelmi és iparkamarában (IHK) hétfőn. Szerintük azonban csak egyedi esetekről van szó Az IHK információi szerint a papíripari berendezéseket gyártó regensburgi Fiedler és több kelet-bajorországi vállalat zárta be közép-kelet-európai érdekeltségét.

A Fiedler számára nem volt gazdaságos a gyártás Csehországban az alacsony munkabér és a minőségi munkavégzés ellenére sem. A cég - amely az osztrák Andritz csoporthoz tartozik - elsősorban a szállítási kiadásokkal és a könyvelési költségekkel magyarázta visszatérését Németországba. A mainburgi Wolf fűtéstechnikai cég is többek között a szállítással járó többletkiadás miatt döntött úgy, hogy feladja csehországi vállalkozását.

Bezárta csehországi gyárát egy alsó-bajorországi cég is, amely levegőtechnikai berendezéseket gyártott. Mindamellett az IHK-ban úgy vélik, csak egyedi esetekről van szó. A német vállalatok továbbra is erőteljesen érdeklődnek Kelet-Európa iránt, de ezen belül, miután a bérköltségek az utóbbi időben emelkedtek Csehországban és Magyarországon, a német vállalatok kezdik inkább Romániát és Bulgáriát választani.