Németország adott lendületet az eurózónának

Vágólapra másolva!
A német gazdaság elemzőket is meglepő növekedésének köszönhetően az első negyedévben 0,5 százalékkal bővült az eurózóna GDP-je, az Európai Bizottság azonban a növekedési ütem lassulására számít a magyar gazdaság legfőbb exportpiacán - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az elemzők 0,4 százalékos prognózisával szemben az eurózóna gazdasága az év első három hónapjában 0,5 százalékkal nőtt az előző hónapban regisztrált 0,2 százalék után. Az éves szintű növekedés 1,4 százalékos volt a 12 országban.

Az eurózónának a német gazdaság adott lendületet, amely negyedéves szinten 1 százalékkal nőtt, rácáfolva a 0,5 százalékos elemzői konszenzusra. A növekedés húzóereje a magas nyersanyagárak ellenére is jelentősen megugró export volt.

Az Európai Bizottság szerint nem tartható az eurózóna jelenlegi növekedési üteme: előrejelzsée szerint a 12 ország gazdasága a második negyedévben már csak 0,4 százalékkal bővül majd. A lassulás legfőbb oka az üzleti bizalom csökkenése, a feldolgozóipari termelés visszaesése és a növekvő munkanélküliség - írja a Napi Gazdaság.