Enyhén erősödött az infláció Szlovákiában

Vágólapra másolva!
Áprilisban 0,2 százalékos volt a havi és 2,5 százalékos a tizenkét havi infláció az EU-szabvány szerint számolva, szemben a márciusi 0,1 illetve 2,3 százalékkal, jelentették a szlovák statisztikai hivatalban pénteken.
Vágólapra másolva!

A hazai szabvány szerint számolva is nőtt a tizenkét havi infláció áprilisban Szlovákiában: a márciusi 2,5 százalékról áprilisban 2,7 százalékra gyorsult. Év végére a központi bank célja 3,5 százalék, plusz-mínusz 0,5 százalékpontos tűréssel. Márciusig az infláció kilenc hónapon át csökkent.

Elemzők egyelőre nem látnak hamaros lehetőséget további kamatcsökkentésre, mert az infláció kissé erősödik, a korona év eleji nagy felértékelődése azóta visszafordult, és a gazdasági növekedés, bár lassult, továbbra is erős, meghaladja az idei előrejelzéseket.

A Szlovák Nemzeti Bank február végén újabb egy százalékponttal 3,00 százalékra csökkentette irányadó kamatát, a kéthetes repót, a szlovák korona drágulása miatt, de azóta nem változtatott a kamatszinten. A legutóbbi, április végi bankdöntés indoklásában azt írták, hogy figyelembe vették az infláció jövőre, legkésőbb a második félévben várható gyorsulását is.

Szlovákia hazai összterméke az első negyedévben 5,2 százalékkal nőtt a tavalyi első negyedhez képest, lassabban a tavalyi utolsó negyedévi 5,8 százalékos ütemnél, jelentették a szlovák statisztikai hivatalban e héten hétfőn, szezonálisan kiigazított előzetes becslésként.

A szlovák pénzügyminisztérium február elején 4,9 százalékra emelte idei GDP-növekedési becslését a novemberi, 4,5 százalékról, ezt az Európai Bizottság áprilisban követte. Jövőre a pénzügyi tárca 5,3 százalékos növekedést vár a novemberben jósolt 5,1 százalékos helyett, az EB a jövő évi becslését változatlanul hagyta, 5,2 százalékon.

A Szlovák Nemzeti Bank jelenleg érvényes előrejelzése szerint középtávon évi 5 százalék fölötti gazdasági növekedés várható, ezen belül 2007-re 7 százalék fölötti ütem is lehetséges, a külföldi, főleg járműipari beruházások miatt.

Tavaly Szlovákiában 5,5 százalékkal bővült a hazai össztermék, a 2003-as, 4,5 százalékos növekedés után. Az idei első félévre a szlovák statisztikai hivatalban márciusban 5,3 százalékos növekedést jósoltak a tavalyi első félévhez képest.