Kevés embernek segít a szlovák egykulcsos adó

Vágólapra másolva!
Keveseken segít az egykulcsos adórendszer Szlovákiában. Csak a szlovákok hét százaléka észlelt jövedelemnövekedést az új adórendszer bevezetése óta, egy független felmérés szerint. A szlovák pénzügyminisztérium vitatja a felmérés eredményét.
Vágólapra másolva!

Kevés szlovák adófizető gondolja úgy, hogy nőtt a jövedelme az egykulcsos adórendszernek köszönhetően. A 19 százalékos egykulcsos adórendszer hatásairól a Sme országos napilap közölt felmérést.

Az MVK intézet szerint az egységes, egykulcsos adórendszer bevezetése óta a szlovákok 30 százaléka jövedelmének csökkenését észleli, 40 százalékuk úgy érzi, hogy az elkölthető jövedelme nem változott, és csak valamivel több mint 7 százalékuk vallotta, hogy a jövedelme nőtt.

A szlovák pénzügyminisztériumban vitatják a felmérés eredményét, mondván: az adórendszer paramétereit úgy állították be, hogy senki se szenvedjen kárt. Megjegyezték viszont, hogy a havi 12 ezer és 22 ezer korona közötti jövedelmeknél lehetséges volt visszaesés, ha az illető nem jelentkezett be a gyermekek után járó adóhitelre. A minisztérium szerint az elkölthető jövedelem csökkenését ebben az esetben sem az adórendszer okozta, hanem a társadalombiztosítási járulék emelése, írta az újság.