Előnyugdíj járna a földjét eladó gazdának

Vágólapra másolva!
Nyugdíj előtti támogatást adnának azoknak az idősebb mezőgazdasági termelőknek, akik eladják, vagy elajándékozzák földjüket. A földművelési tárca tervezetét általános vitára alkalmasnak találta a parlament költségvetési bizottsága. A tárca célja a támogatással a fiatalok arányának növelése a mezőgazdaságban.
Vágólapra másolva!

Nyugdíj előtti támogatást juttatna az agrártárca a földjét eladó, vagy elajándékozó idősebb termelőknek. Az Országgyűlés költségvetési és pénzügyi bizottsága általános vitára alkalmasnak találta a szakminiszter által beterjesztett törvénymódosítási javaslatokat.

A törvénymódosításoknak kettős célja van: egyrészt az idős, 55 év feletti , nyugellátásban nem részesülő mezőgazdasági termelők támogatáshoz juttatása, másrészt a gazdálkodók korösszetételének fiatalítása - mondta a kormány nevében Pásztor Tamás, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) főosztályvezető-helyettese. Hozzátette: a célt az Európai Unió is támogatja, hiszen a 10 éves támogatási időszak alatt az EU állja a kifizetés 80 százalékát.

A törvénymódosítások értelmében az eddigi gazdálkodó, aki elérte az 55. évet, személyi jövedelemadó-mentesen értékesítheti a földet, miközben elővásárlási jog illeti meg a közvetlen hozzátartozókat. Az eladás, vagy elajándékozás után az 55 évnél idősebb termelőt - a föld nagyságától, illetve annak piaci értékétől függően - 2006-tól 10 éven keresztül a minimálbér fele és annak kétszerese közötti összeg illeti meg.

Ellenzéki képviselők felvetésére, hogy a törvénymódosítás a birtokállomány további koncentrációját hozhatja magával, Pásztor Tamás elmondta: jogi személyeknek nem adható el a föld, és haszonbérletbe se vehető. Az agrártárca képviselője szerint ezeket a földterületeket elsősorban családon belül értékesítik, illetve ajándékozzák majd el, esetleg a szomszédoknak kínálják fel. A törvényjavaslat ajándékozás esetén illetékmentességet, illetve 50 százalékos illetékkedvezményt biztosít.

Pásztor Tamás hangsúlyozta, hogy a törvényjavaslat mellé valamennyi érdekképviselet felsorakozott. A törvényjavaslat keretében 10 ezer mezőgazdasági termelő juthat nyugdíj előtti támogatáshoz - közölte az agrártárca illetékese. A támogatás forrása 2006-ban egyrészt az EU-tól érkező 4 milliárd forint, másrészt a Nemzeti Vidékfejlesztési Tervben rögzített 1 milliárd forint.