Kína nem lassítja tovább textilexportját

2005.05.24. 14:20

Nem tervez további lépéseket a textilkivitel visszafogására Kína. Peking gazdasági főtárgyalója szerint előbb látniuk kell, hogyan reagál az USA és az EU a legutóbbi, textilkivitelt korlátozó lépéseikre. A kínai hatóságok kiviteli vámokkal igyekszenek eleget tenni korábbi ígéretüknek, hogy mérséklik a nyugati textiliparra nehezedő nyomást.

Keményített álláspontján Kína a brüsszeli tárgyalások előtt. Kedden azt közölte: nem tervez további lépéseket textilexportja lassítására. Az EU kereskedelmi biztosa kedden később találkozik a kínai főtárgyalóval. A kínai pénzügyminiszter-helyettes szerint előbb látniuk kell az Egyesült Államok és az Európai Unió reakcióját a múlt pénteki bejelentésükre.

A kínai kormány pénteken bejelentette: megemelik a textilipari termékek kiviteli vámját 74 kategóriában, hogy enyhítsék a kínai textilexport erőteljes növekedése miatt az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval kialakult feszültséget. A pénzügyminisztérium közleménye szerint a 74 textilipari termék azon 148 termékkategóriába tartozik, amelyekre a kínai kormány tavaly decemberben, a textilipari kvóták megszűnése miatt már kivetett vámot, átlagosan 1,3 százalékot.

Az új vámokat június 1-jétől alkalmazzák, és a legtöbb termék esetében a vámemelés mértéke elérheti a 400 százalékot is. A részletek egyelőre nem ismeretesek, a kínai hírügynökség jelentése csak arra tért ki, hogy Kína jelenleg 2-4 százalék körüli vámot vet ki a 148 termékcsoport exportjára, s a jövőben 10-20 százalék körüli lehet a vám.

Ugyanakkor a kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője a várható brüsszeli és washingtoni reakciókkal kapcsolatban úgy nyilatkozott: azokat a textilipari termékcsoportokat, amelyeknél az érintett országok korlátozni készülnek az importot, kizárják az új kínai exportvám-rendeletből. Kína textilipari exportja 29 százalékkal nőtt az év első három hónapjában, tavalyi kivitel 95 milliárd dollár volt, és ezzel 20 százalékos részesedést ért el a világpiacon.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK