Veszteséges lenne egy újabb vízlépcső a Dunán

Vágólapra másolva!
Veszteséges lenne egy új vízerőmű a Dunán. A bős-nagymarosi gazdasági szakértői munkacsoport magyar tagjai szerint a szlovák vízlépcsővel a folyam energiatermelési potenciálja jól hasznosul, azonban a Dunakanyarba tervezett második erőmű megépítése nem volna kifizetődő.
Vágólapra másolva!

A Duna energiatermelési potenciálja a bősi vízlépcső megépítésével jól hasznosul, további vízerőmű építése azonban már veszteséges beruházás lenne - vélik a bős-nagymarosi gazdasági szakértői munkacsoport magyar tagjai.

A szaktestület első, üléséről szóló közleményben kifejti: más vízerőművek létesítése nem csak a hágai ítélettel ellentétes, hanem gazdasági szempontból is értelmetlen lenne. "A folyó energiatermelési potenciáljának hasznosítása a bősi vízlépcső megépítésével kielégítően megvalósult" - olvasható a közleményben.

A keddi tárgyalási fordulón a munkacsoport a két ország eddigi beruházásait és a lehetséges energiatermelési módozatokat tekintette át. A gazdasági szakértői munkacsoport feladata a magyar-szlovák közös Duna szakasz hasznosítási alternatíváinak értékelése.

Szlovákia és Magyarország kormánymeghatalmazottai között korábban született megállapodásának megfelelően három munkacsoportban folynak a tárgyalások: a gazdasági mellett a jogi, továbbá a folyamgazdálkodási, környezetvédelmi, hajózási és energetikai szakértői munkacsoportban.