3,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Vágólapra másolva!
A kiskereskedelmi forgalom márciusban naptárhatástól megtisztítva 3,5 százalékkal nőtt a 2004 márciusihoz képest, míg az előző hónaphoz viszonyítva - szezonálisan és naptárhatással korrigálva - 0,4 százalékkal emelkedett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.
Vágólapra másolva!

A forgalom volumene 7,4 százalékkal nőtt a 2004 a márciusi értékhez képest, döntően azért, mert az idén a húsvét márciusban volt, míg tavaly a húsvéti bevásárolások áthúzódtak áprilisra. A

kiskereskedelmi forgalom márciusban folyó áron 8,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. Az idén az első negyedévben a kiskereskedelem éves bővülése - naptárhatásoktól megtisztítva - 3,0 százalék volt.

Tavaly az első negyedévben a kiskereskedelem volumene 6,3 százalékkal, márciusban 4,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A 2004. márciusi eladások 0,7 százalékkal haladták meg a februárit.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2005 első negyedévében 1130 milliárd forint, ezen belül márciusban 432 milliárd forint értékű árut forgalmaztak.

A húsvét hatása az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásainál volt a legszembetűnőbb. Míg a fogalom volumene kiigazítás nélkül számítva 7,5 százalékkal emelkedett, naptárhatással kiigazítva csak 0,9 százalékos a bővülés az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítési volumene kiigazítás nélkül 7,3 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 5,6 százalékkal bővült. A leggyorsabban - kiigazítás nélkül 20 százalékot meghaladóan - az illatszer-, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, valamint könyv-, újság-, papíráru-kiskereskedelem eladásainak volumene nőtt.

Az iparcikk jellegű vegyes kiskereskedelem változatlan áron számított értékesítése 9,1 százalékkal nőtt. Mérsékelten bővültek a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, valamint a textil-, ruházati és lábbeli-kiskereskedelem eladásai.

A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem márciusi eladási volumene 2,6 százalékkal csökkent, a gépjárműüzemanyag-eladásoké 3,3 százalékkal nőtt a 2004 márciusihoz képest. A hazai kiskereskedelmi forgalom jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt számított - kiigazítás nélküli - volumene az első három hónapban 3,1 százalékkal, márciusban 5,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az Európai Unióban a márciusi kiskereskedelmi konjunktúra kissé javult az előző hónapokhoz képest. A 25 EU-re 2,1 százalékos, az EU-15-re 2,3 százalékos, az eurózóna országaira 1,4 százalékos növekedést becsült az Eurostat az előző év azonos hónapjához képest.