Nőtt a Beszerzési Menedzser Index

Vágólapra másolva!
Két százalékkal nőtt a Beszerzési Menedzser Index májusban, az egy hónappal ez előtti eredményekhez képest. Az index értéke 52,7 százalék. A felmérés a korábbi tapasztalatokra alapozva valószínűsíti, hogy a növekedés tovább folytatódik júniusban. Ugyanakkor hozzáteszi, hogy az átlagos növekedési ütem 2000 óta folyamatosan csökken.
Vágólapra másolva!

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított értéke májusban 52,7 százalékot mutatott, az egy hónappal korábbihoz képest 2,1 százalékponttal nőtt - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A felmérés szerint az idei év feldolgozóipari teljesítményének májusi növekedése enyhén meghaladja az egy évvel korábban mért index 52,6 százalékos értékét. Az év első öt hónapját tekintve ugyanakkor az átlagos növekedési ütem 2000 óta folyamatosan csökken. Tavaly a január-májusi átlagos növekedési ütem 50,5 százalékos volt, míg az idén 48,8 százalékot mutat az öt havi átlagos index.

A felmérés a korábbi évek tapasztalata alapján azt valószínűsíti, hogy a májusi növekedés júniusban is folytatódik. A felmérés részindexei közül az új rendelések indexe 2,4 százalékponttal 55,6 százalékra nőtt. Ennek hatására a beszerzési mennyiség index értéke 4,8 százalékponttal 55,2 százalékra emelkedett.

Január óta folyamatosan csökken a beszerzési árakra vonatkozó index, májusban 53,6 százalék volt, 1,2 százalékponttal alacsonyabb, mint áprilisban, és csaknem 10 százalékponttal kisebb az egy évvel korábban mért 63,1 százaléknál. A termelési index májusi 54,5 százalékos értéke 2,8 százalékponttal nagyobb ütemű növekedést jelez, mint áprilisban.

Hatékonyságra utal a szállítási átfutási idő 0,6 százalékpontos növekedése, ennek értéke 50,6 százalék volt májusban.

A vásárolt készleteknél 1,6 százalékpontos, a késztermék készleteknél pedig 5,3 százalékpontos csökkenést mértek májusban, az előbbi index értéke 51,0, az utóbbié 49,9 százalék. Az import mennyiségét jelző index 4,7 százalékpontos visszaesést jelez, értéke 44,5 százalék. Csökkenést mutat az exportmennyiség indexe is, 49,9 százalékos értéke 1,4 százalékponttal alacsonyabb az egy hónappal korábbinál.

A foglalkoztatást vizsgáló részindex 1,0 százalékponttal 45,0 százalékra csökkent, ami a feldolgozóipari foglalkoztatás visszaesését jelzi. Az Üzleti Jelentések száz feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetői körében havi rendszerességgel végzett kérdőíves információgyűjtésen alapul. A válaszok az előző hónaphoz viszonyított változást jelzik, a mutatót a válaszok egymáshoz viszonyított arányából számolják.

Az index 100 százalékos értéke azt jelzi, hogy minden vállalat növekedésről számolt be, 50 feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülése, 50 százalék alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.