Egybillió dollárt költöttek tavaly fegyverre

Vágólapra másolva!
A világ összes országának fegyverkezési kiadásai tavaly meghaladták az egybillió dollárt. Az összeg közel felét az USA költötte el. A világ hadikiadásai megközelíti a hidegháborús fegyverkezési verseny tetőpontján fegyverekre fordított összeget.
Vágólapra másolva!

A világ összes országának összegzett katonai kiadásai 1,035 billió dollárra nőttek az elmúlt évben. Ez az összeg a Földön megtermelt összes bruttó hazai termék 2,6 százalékát teszi ki. E hatalmas összegnek csaknem a felét (47 százalékát) az Egyesült Államok költötte el fegyveres erőinek fenntartására és fejlesztésére, terrorellenes háborújára, iraki és afganisztáni katonai műveleteire - olvasható a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (Sipri) kedden kiadott évkönyvében, amely a fegyverkezésre, illetve a leszerelésre vonatkozó éves adatokat tartalmazza.

Ezzel a világ összesített katonai kiadásai megközelítették a hidegháború korának csúcsértékét. A Sipri számításai szerint a hidegháborús fegyverkezési verseny tetőpontján, 1987-88-ban a világ reálértékben csak hat százalékkal költött többet katonai célokra, mint 2004-ben. Különösen az utóbbi két évben szökött fel a katonai kiadások mértéke. Míg 1995-től számítva évi 2,4 százalékos a katonai kiadások globális növekedése, 2002-től számítva eléri a hat százalékot.

Az Egyesült Államok csupán a terrorizmus elleni háború pótlólagos költségeire többet (238 milliárd dollárt) fordított a 2003 és 2005 közti időszakban, mint amennyit Afrika, Latin-Amerika és Ázsia országai együttvéve költöttek katonai kiadásokra ugyanebben az időszakban. Európa katonai kiadásai kismértékben csökkentek tavaly, 256 milliárd dollárról 254 milliárdra.