Nőtt a szállodák bevétele

Vágólapra másolva!
Nőtt a szállodák szobaár bevétele az első öt hónapban. Egy kiadott szoba bruttó átlagára 14 500 forint volt, 1300 forinttal magasabb, mint a tavalyi hasonló összeg. A legmagasabb kihasználtsággal a fővárosi négy és ötcsillagos működtek, míg a legkevesebben a kelet-magyarországi négy-ötcsillagos, illetve a balatoni háromcsillagos szállásokat vették igénybe.
Vágólapra másolva!

Az idén az első öt hónapban a szállodák átlagosan 53 százalékos szobakapacitás-kihasználtsággal működtek, bruttó szobaár-bevételük 13,6 százalékkal, a vendégéjszakák száma 6,3 százalékkal nőtt az előző év január-májusi szinthez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára (Gross ARR) 14.500 forint volt, ami folyó áron közel 1.300 forintos emelkedést jelent 2004 azonos időszakához képest. Egy kiadható szállodai szobára átlagosan 7.800 forint bruttó szobaárbevétel (REVPAR) jutott, ami folyó áron több mint 600 forintos növekedés az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A KSH közlése szerint az első öt hónapban az átlagot meghaladó, 65 százalékos, illetve e feletti szobakapacitás-kihasználtságot értek el a fővárosi négy- és ötcsillagos egységek, amelyek egy évvel korábban 59-60 százalékos foglaltsággal működtek. A vidéki szállodák kihasználtsági mutatója egyik vizsgált csoportban sem érte el a 47 százalékot.

A legalacsonyabb - 34-38 százalékos - kihasználtsággal az ország keleti részén működő négy- és ötcsillagos, illetve a balatoni háromcsillagos szállodák üzemeltek. A négycsillagos szállodák 11.500-14.400 forintos, a háromcsillagos egységek 5.600-8.900 forintos átlagárat érvényesítettek.

Az egy kiadható szobára eső szállásdíjbevétel a csillagok számának és a területi elhelyezkedésnek megfelelően jelentősen különbözött. A KSH kiemeli, hogy ez a mutató minden budapesti szállodacsoportban magasabb volt, mint az azonos kategóriájú vidéken lévő szállodacsoportokban.

A bruttó szobaárbevétel legnagyobb mértékű emelkedésről a budapesti négycsillagos egységek és az ország keleti részén található háromcsillagos szállodák számoltak be. Kismértékű visszaesés jellemezte a balatoni háromcsillagos szállodákat.