További kamatcsökkenés várható

2005.08.01. 8:46

A magyar gazdaság az idei első negyedéves lassulás után dinamikusabban fejlődik - derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzéséből. A reálkeresetek gyorsan, és a lakosság megtakarításai is a korábbinál sokkal jobban nőnek. A külső egyensúly javul. A kutatók szerint az év végén 6 százalék körüli alapkamat várható.

A magyar ipar az első negyedévi 2 százalék alatti mérték után áprilisban és májusban 9-10 százalék körüli ütemben növelte termelését. Ez az észt és litván dinamikával azonos, és messze meghaladja a cseh és szlovák 3-4 százalékos, vagy a stagnáló lengyel ipar tavaszi teljesítményét. Az EU egészének április-májusi ipari átlaga 0,4 százalék körüli. A magyar ipari export öt hónap alatt 6,3, belföldi értékesítése 5,1 százalékkal emelkedett. Különösen a híradástechnikai és az építőanyag-ipar valamint a járműgyártás fejlődése gyors.

A kiskereskedelmi forgalom üteme is gyorsult, az első negyedévi 3,4 százalék után április és május átlagában 6,5 százalékos növekedés következett be.

Májusban a verseny- és költségvetési szektorban is érezhetően gyorsult a keresetek emelkedése, mégpedig - idén először - az előbbiben jobban. A lakosság valamivel több pénzt takarít meg, mint egy évvel ezelőtt, hitelfelvétele pedig érezhetően csökkent. Így a lakosság nettó megtakarításai jelentősen emelkednek, a 2003. évi közel nulla után idén meghaladják a GDP 3,5 százalékát.

Az export hónapok óta jóval gyorsabban emelkedik, mint az import. A külkereskedelmi hiány várhatóan csak háromnegyede lesz a tavalyinak. A folyó fizetési mérlegben azonban e javulás nagy részét el fogja tüntetni a kamatokat és profitokat tartalmazó jövedelemkiáramlás. Ez utóbbiak túlnyomó részét azonban újra be fogják fektetni, s bővül a friss tőke beáramlása is. Az összes működőtőke beáramlása idén valószínűleg érezhetően meg fogja haladni a tavalyi 3 milliárd eurót.

Az infláció idén már nem csökken tovább, 2006-ban azonban 2,5 százalék körül lehet. A forint tartósan igen erős. Mindez az év során további, kis lépésekkel történő jegybanki alapkamat-csökkentést valószínűsít. A GKI kutatói szerint az év végén 6 százalék körüli alapkamat várható.

KAPCSOLÓDÓ CIKK