Csökkent a külkereskedelmi hiány

Vágólapra másolva!
Az év első öt hónapjában - előzetes adatok szerint - a kivitel 10, a behozatal 3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az áruforgalmi egyenleg javulása májusban is folytatódott, így az első öt hónap együttes mérleghiánya 262 milliárd forint volt, 254 milliárd forinttal kevesebb, mint az előző évben - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

Az export értéke 4741 milliárd forintot (19 192 millió eurót), az importé pedig 5004 milliárd forintot (20 258 millió eurót) tett ki az év első öt hónapjában, ami forintban mérve a kivitelben 8, a behozatalban pedig nem egész 2 százalékos folyó áras növekedést jelent az egy évvel ezelőtti szinthez viszonyítva.

Euróban számítva az export 12, az import megközelítőleg 6 százalékkal bővült; a kereskedelmi mérleg hiánya (1066 millió euró) 967 millió euróval lett kevesebb az egy évvel korábbinál.

A növekedési ütem értékelésekor figyelembe kell venni, hogy mind az export, mind az import esetében jelentős és ellentétes előjelű bázishatás érvényesül, vagyis az uniós csatlakozást megelőzően a behozatal értéke szokatlanul magas, a kivitelé pedig - különösen a negyedik hónapban - alacsony értékű volt.

A kivitel forintárszintje az év első öt hónapjában 2,5 százalékkal, a behozatalé pedig másfél százalékkal csökkent, s így a cserearány 1 százalékkal romlott. A forint főbb devizákhoz viszonyított árfolyama közel 5 százalékkal erősödött a bázisidőszakihoz képest, amelyen belül a meghatározó részaránnyal rendelkező euróhoz 4, a dollárhoz viszonyítva pedig mintegy 9 százalékos felértékelődés történt.

Az Európai Unióba irányuló kivitel mennyisége mintegy 5 százalékkal bővült úgy, hogy a régi tagországok viszonylatában az export 1, a lényegesen kisebb súllyal rendelkező új tagországok esetében pedig - meghatározóan az oda irányú gépjellegű kivitel mennyiségének 63 százalékos növekedése miatt - 41 százalékkal nőtt.