Drágulnak a taxik a fővárosban

Vágólapra másolva!
A fővárosban a taxitársaságok ebben a hónapban "tarifarendezést" tartanak, vagyis emelik a viteldíjat. A drágulás 7-10 százalékos lehet - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Horváth Pál, a Rádió Taxi ügyvezető igazgatója ezt a lépést nem csupán az üzemanyag-drágulással magyarázza, hanem azzal is, hogy a személyfuvarozó cégek már jó ideje nem építették be áraikba a KSH által közölt fogyasztói áremelkedést.

Horváth elmondása szerint a cég átlagosan 10 százalékkal emeli tarifáit augusztus végéig. A rendelésre érkező taxi például a jelenlegi 176 forint helyett 186 forintot számláz majd kilométerenként. Az utcán leintett kocsi viteldíja nem módosul, hiszen az a maximumon, 240 forinton áll most is, míg a szerződéses partnerek 175 forintért kapnak autót a jelenlegi 160 forint után.

A Taxi 2000-nél a cég számításai szerint 7-8 százalékos lesz a drágulás attól függően, hogy melyik tarifa szerint és mennyit utazik az ügyfél.

A BudaTaxi és a Tele5 szintén rendezi a tarifáit - nyiltakozta Dudás Zoltán, a két céget tömörítő Buda Kft. ügyvezető igazgatója. Dudás Zoltán szerint a fővárosi díjemelésekben érdemi különbségek nem lesznek.

Horváth Pál nem hiszi, hogy a Gazdasági Versenyhivatal kivetnivalót talál majd a taxivállalatok lépésén, hiszen a jelentős üzemanyagár-növekedés óta nem tud olyan cégről, mely emelte volna árait, így ez a döntés már elkerülhetetlenné vált - mondta. Közölte, hogy szerették volna az alapdíjat is emelni, erről azonban a Fővárosi Önkormányzat illetékes szervei határozhatnának, ám azok ilyen döntést nem hoztak.