Stagnál az uniós munkanélküliség

Vágólapra másolva!
Az euróövezetben júniusban átlagosan 8,7 százalékos volt a munkanélküliség, annyi, mint májusban - közölte az EU statisztikai hivatala kedden. Az egész EU-ban májushoz képest ugyancsak változatlan, 8,8 százalékos maradt az átlagos munkanélküliség.
Vágólapra másolva!

Az EU-statisztikai hivatala Magyarországról 6,3 százalékot tart nyilván júniusra, májusra és áprilisra egyaránt.

Miközben az üzleti bizalmi mutatók általában javulnak az euróövezetben, főleg az exportkilátások miatt, a fogyasztói bizalom továbbra is a gazdasági növekedés erős lassulását valószínűsíti.

Az euróöövezet idei gazdasági növekedésére az EU legutóbb 1,3 százalékos jóslatot tett, a tavaszi 1,6 százalékos és az év eleji 2 százalékos előrejelzés helyett.

Az euróövezetben és az egész EU-ban a lakossági fogyasztás növekedése 0,3 százalékra, illetve 0,2 százalékra lassult az első negyedben az előző negyed 0,6 százalékos többletéről.

A bizalomvesztés egyik fő oka a munkanélküliség, pontosabban a munkanélkülivé válás nagy veszélye, az üzemanyagárak okozta idegességen túl. Egy kedden megjelent felmérés szerint Németországban, a legnagyobb euróövezeti gazdaságban a 18 éven felüli lakosok 4,1 százaléka tervezi, hogy idén a tavalyinál több pénzt költ el fogyasztási cikkekre, utazásra, autóra és vendéglőre, 75,1 százalékuk legföljebb a tavalyit elérő költést tervez, és 19,8 százalékuk törekszik biztosan kevesebb kiadásra.

Az euróövezeti feldolgozóipar hétfőn közölt beszerzőmenedzser-mutatója jelezte, hogy a foglalkoztatás ötvenedik hónapja csökkent az ágazatban, és júliusban gyorsuló ütemben fogytak a munkahelyek.