Tiltakoznak az olcsó dinnye ellen a termelők

Vágólapra másolva!
Tiltakoznak a Tesco és az Auchan áruházláncak dinnyeakciói ellen a magyar dinnyetermelők. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet szerint az áruházak árletörő céllal adják az átlagos beszerzési árnál olcsóbban. A termelők levélben fordultak az agrárminiszterhez, hogy lépjen fel az áruházak ellen.
Vágólapra másolva!

A Tesco és az Auchan áruházláncok görögdinnye kiárusítási akciója ellen tiltakoznak a termelők - mondta kedden Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

A szakember közölte: a termelők úgy vélik, hogy az áruházláncok görögdinnye árusítási akciója egyértelműen árletörő jellegű. Ezért levélben kérik az agrártárca vezetőjét Gráf Józsefet, hogy tartassa be az áruházláncokkal a törvényeket. Szeretnék, ha nem lehetne beszerzési ár alatt értékesíteni a terméket, valamint az ellenőrzésekkel szűrjék ki az esetleges számlázási manipulációkat, valamint ne lehessen hamis származási helymegjelölést alkalmazni.

Mártonffy Béla példaként említette a Tesco áruházláncot, ahol jelenleg - augusztus 9-ig - 29 forintos kilogrammonkénti áron adják a görögdinnyét a vásárlóknak. Az árut magyar tartályládákban, másodosztályú minősítéssel és görög származási helymegjelöléssel kínálják.

Az ügyvezető igazgató kiemelte, jelenleg a magyar görögdinnye-piacon nincs túltermelés, ezért indokolatlannak tartják az akciózást, különösképpen másodosztályú áruval.

Emellett az áru eredete is kérdéses, mivel ilyenkor Görögországban már nincs görögdinnye, szezonja egy hónappal ezelőtt véget ért. Ezért a Tesco akcióját, valamint az ehhez csatlakozó Auchan ármérséklését is - ez utóbbi 25 forintos kilogrammonkénti árat jelent - manipulatívnak és tisztességtelennek tartják. Mártonffy Béla úgy fogalmazott: "az áruházláncok orruknál fogva vezetik a kormányt, és az ágazatokat is, fütyülnek mindenre".

Jelenleg Magyarországon a görögdinnye beszerzési ára 30-40 forint között van kilogrammonként, átlagosan 35 forintot adnak egy kiló görögdinnyéért a felvásárlók. A dinnye eladásából a termelők éves árbevétele 8-10 milliárd forintot tesz ki.