Folytatódik a forinterősödés

Vágólapra másolva!
Erősödött a forint a bankközi devizapiacon. Egy euró 244,01/07 forintba került. Egy londoni nagybank megpróbálta az árfolyamot 243 forintra szorítani, de az euróvásárlók visszavitték a kurzust.
Vágólapra másolva!

Pénteken is folytatódott londoni robbantások óta tartó forint erősödési hullám a bankközi devizapiacon, délután 244,01/07 forinton jegyezték az eurót szemben a csütörtök délutáni 244,15/20 forinttal. A forint 13,57 százalékon állt a +/- 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán.

A kereskedők szerint pénteken is érezhető volt annak a londoni nagybanknak a piaci jelenléte, amely napok óta az opciós ügyleteivel kényszeríti szűk sávba az euró/forint árfolyamot. Pénteken egy-egy üzlet erejéig 243,90 forintig süllyedt az euró kurzusa, de ezen a szinten mindig megjelentek az euró vásárlók, és visszavitték a kurzust 244 fölé. Az opciós piacon egész nap érződött a birkózás, a kurzus 243,90 és 244,20 forint között pattogott ide-oda a kereskedők beszámolója szerint.

A piac véleménye megosztott, meddig tarthat még ez a tendencia. Vannak, akik azt mondják, hogy itt az ideje a forint eladásának. Mások szerint a monetáris tanács augusztus 22-iki kamatdöntő üléséig tovább erősödik a forint a 240,01-es sávszél felé, csupán az ütem kérdéses. Olyan tétova vélemények is elhangzottak pénteken, hogy a jegybank jelenléte sem kizárt a piacon, és euró vásárlással fékezi a forint erősödését. Mások szerint erre kevés oka van, hiszen az ország devizatartalékai rekord magasságot értek el júliusban.