Még kevesebb termést várnak a spanyolok

Vágólapra másolva!
A spanyol mezőgazdasági minisztérium hétfőn ismét csökkentette az ország gabonatermés-előrejelzését. A búza korábbi, 3,7 millió tonnás becsült termésmennyiségéről most 3,5 millió tonnára módosították a hozam várható szintjét.
Vágólapra másolva!

Spanyolországban a júniusi adatok alapján ismét lefelé módosították a gabonatermés-várakozásokat. Az aszály sújtotta országban az árpatermést 4,6 millió tonnára várják az egy hónappal korábbi 4,9 millió tonnás becslés helyett. A kukoricatermést pedig 3,8 millió tonnára valószínűsítik most, szemben a korábbi 4,0 millió tonnás várakozással.

Spanyolország számára az uniós gabonairányító bizottság a szárazság miatt korábban 100 ezer tonna takarmánykukorica, valamint 200 ezer tonna étkezési búza szállítását hagyta jóvá.

Pásztohy András, a magyar agrártárca politikai államtitkára szerint ezek a szállítások még fuvarköltség-térítés nélkül is megérhetik a kereskedőknek, mivel az ibériai félszigeten a gabona ára jelenleg 150 euró körül mozog tonnánként. Nyolcvanezer tonnányi magyar gabona kiszállítása az országból bármikor megkezdődhet, ez mintegy 41 ezer tonna magyar kukorica kivitelét tartalmazza Spanyolországba -mondta Pásztohy.

A nyolcvanezer tonnás tétel része annak az 1,5 millió tonnás gabonatételnek, amelynek értékesítését az Európai Unió gabonairányító bizottsága már jóváhagyta Magyarország számára az intervencióra átvett 4 millió tonnás készletből.