Felminősítette Bulgáriát a Fitch

Vágólapra másolva!
Az európai Fitch Ratings hitelminősítő szerdán "BBB mínusz"-ról  "BBB"-re emelte Bulgária hosszú lejáratú devizaadósságának besorolását. Ez a kategória már befektetőknek óvatosan ajánlott, de még spekulatív elemekkel tarkított minősítés.
Vágólapra másolva!

A felminősítést a megalapozott költségvetési politikával, a csökkenő adóssággal, a külföldi tőke beáramlásával, a gyors és fenntartható gazdasági növekedéssel, valamint a stabil politikai helyzettel indokolták.

A Fitch Rating szerint megnőtt az EU-csatlakozás egyéves halasztásának esélye, de a hitelminősítő továbbra is 2007. január elsejére várja az ország EU-csatlakozását. A csúszás lehetséges okaiként a bolgár igazságszolgáltatási reformok késlekedését és az EU-ban uralkodó bővítésellenes hangulatot jelölték meg.

A Fitchnél arra számítanak, hogy az ország költségvetésében idén a GDP 1 százaléka körüli többlet várható, és az államadósság a GDP 30 százalékának megfelelő összegre csökken a tavalyi 39 százalékról. Ezzel Bulgária alaposan túlteljesíti a maastrichti kritériumokat.