200 millió eurót kér vissza az EU hazánktól

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság felszólította az EU-hoz tavaly csatlakozott tagokat, hogy fizessenek vissza az EU kasszájába mintegy 500 millió eurót. A bizottság szerint ezekben az országokban a csatlakozás előtt a megengedett szinten felül halmozódott fel árukészlet több élelmiszerfajtából. Magyarországnak 200 millió eurót kellene visszafizetnie.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság szerint az új tagországokban például fokhagymából, rizsből, vajból, narancsléből, baromfihúsból, dohányból, mandarin- vagy halkonzervből nagyobb árukészlet halmozódott fel, mint amit a normák megengedtek - írja a pozsonyi Új Szó internetes oldalán.

A legnagyobb számla Magyarországot terheli: 200 millió euró. Szlovákiának 30,390 millió eurót, Csehországnak 46 milliót, Lengyelországnak 136, Szlovéniának pedig 5 millió eurót kellene a brüsszeli kasszába visszafizetni.

Szlovák kezdeményezésre pénteken Pozsonyban találkozott a szlovák, a magyar és a lengyel agrárminiszter, valamint a cseh és a szlovén mezőgazdasági államtitkár. Szerintük az Európai Bizottság követelése igazságtalan és minden jogi alapot nélkülöz. Emlékeztettek arra, hogy az EU 1995-ös bővítésekor mindössze két terményt kért számon az akkor csatlakozó Ausztriától és Svédországtól, az olívaolajat és a rizst. A 2004-ben csatlakozók esetében a terménylista lényegesen bővült, méghozzá a csatlakozási dokumentumokban nem említett terményekkel.

A visegrádi négyek és Szlovénia ezért azt követeli Brüsszeltől: adjon magyarázatot, miként számította ki a visszatérítés összegét, és milyen készletezési módszerrel mérte fel a többletet, ha olyan termék is van a kifogásolt listán, amelynek nyoma sincs a korábbi vámstatisztikákban. Nehezményezik továbbá, hogy Brüsszel készletezett, holott ez a csatlakozási szerződésben foglaltak értelmében nemzeti hatáskörnek és feladatnak minősül.

Magyarország kitart igaza mellett, s végső esetben kész akár az Európai Bírósághoz is fordulni - mondta Gráf József agrárminiszter, aki az Új Szónak azt mondta: Budapest egyetlen eurót sem fog visszafizetni.