Az új tagok jól használták fel az uniós forrásokat

Vágólapra másolva!
A várakozásokhoz képest jobban használták ki az Európai Unió új tagországai az uniós forrásokat - derül ki az Economist Intelligence Unit (EIU) legújabb vizsgálatából. Magyarországnak 3,7 milliárd eurót sikerült felhasználnia.
Vágólapra másolva!

A források belépéstől számított igénybevételét vizsgáló EIU szerint az új tagországok gyorsabban és szakszerűbben választották ki a megfelelő fejlesztési projekteket, mint a szintén forrásokra jogosult Dél-Olaszország vagy Görögország egyes térsége

Ausztriának két évbe tellett, amíg a Brüsszelből érkező források felhasználását lendületbe hozta, Spanyolországban, Portugáliában ez a folyamat csaknem nyolc évig tartott, míg Görögországnak 1993 és 1999 között a támogatásra szánt brüsszeli pénzeknek csak 45 százalékát sikerült felhasználnia a megfelelő projektek kiválasztásának nehézségei miatt. Lengyelország viszont a 2004-re rendelkezésre álló teljes pénzalapot igénybe vette.

A tíz új tagország közül Észtország az EU fejlesztési pénzek leghatékonyabb felhasználója: 2006-ig összesen 829 millió eurót használt fel, amely a GDP 3,5 százalékának felel meg. Az EIU tanulmánya szerint a projektekről adott széleskörű tájékoztatás révén sikerült sok jó fejlesztési tervet kiválasztani.

A leggazdagabb Szlovénia bizonyult a leggyengébb forrásfelhasználónak. A regionális hatóságokat nem vonták be a projektek kiválasztásába, emiatt a folyamat lassú volt. Összességében 2006-ig Szlovénia 783 millió euróhoz jut Brüsszelből, ami a GDP 1 százaléka.

A projektkiválasztás regionális infrastruktúrájának hiánya gondot okozott Szlovákiában is, amely így 2,1 milliárd eurót ( a GDP 2,5 százalékát) fordíthat fejlesztésre brüsszeli forrásokból.

Lengyelország esetében számítottak a szakértők a forrásfelhasználás legnagyobb gondjaira, ezzel szemben az EIU vizsgálata szerint ez " elég hatékony"-nak bizonyult. Az ország 2006-ig 15 milliárd euróhoz (a GDP 2,8 százaléka) jut.

Magyarország és Csehország "egészében véve" jól használta ki a lehetőségeket- derül ki a vizsgálatból. Hazánk 3,7 milliárd euró forrást használt fel, amely a GDP 1,7 százalékának felel meg.