Az eurózónában csökkent a munkanélküliség

Vágólapra másolva!
Júliusban az euróövezetben átlagosan 8,6 százalékos volt a munkanélküliség. Ez kismértékű csökkenést jelent a júniusi 8,7 százalékhoz képest, és a legalacsonyabb munkanélküliségi mutató két és fél éven belül - jelentette az EU statisztikai hivatala csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Az átlag javulását főként a német helyzet segítette, hiszen itt júliusban 9,3 százalékra csökkent az állástalanok aránya a júniusi 9,5 százalékról. Eközben Franciaországban változatlan maradt a 9,7 százalékos arány.

A szerény csökkenés ellenére a munkanélküliség továbbra is igen jelentős az euróövezetben, hozzájárulva a fogyasztói bizalom csökkenéséhez. Az euróövezetben júliusban átlagosan 12,5 millió munkanélkülit tartottak nyilván. A termelők a rohamosan megdrágult energiát és nyersanyagokat, a viszonylag erős eurót, valamint az általános gazdasági lassulás hatásait a munkaköltségek lefaragásával igyekeznek ellensúlyozni, ami nem ösztönöz alkalmazottak felvételére. A foglalkoztatás jobbára csak a rosszul fizetett, részidős állásokban bővül.

Az egész unión belül szintén 8,6 százalékos volt a munkanélküliség júliusban. A legkisebb arányt Írországban mérték, míg a legnagyobbat Lengyelországban, ahol 17,6 százalék az állás nélküliek aránya.

Ugyanakkor az Egyesült Államokban 5,0 százalékos, Japánban pedig 4,4 százalékos volt a munkanélküliségi ráta.