Hűségesek bankjukhoz a magyarok

Vágólapra másolva!
A magyar bankok ügyfelei a statisztikai adatok szerint lojálisak és ritkán váltanak - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elektronikus hírleveléből. A kicsi mobilitás magyarázata azonban nem a tökéletes elégedettség, hanem az, hogy a váltás rengeteg utánajárást igényel.
Vágólapra másolva!

A bankváltás a hírlevél szerint jelenleg számos komplikációt rejt magában: a meglévő számla bezárásakor értesíteni kell az összes olyan szervezetet, amely rendszeresen utal a számlára (például munkáltató, nyugdíj- és egészségpénztár), továbbá az összes közüzemi szolgáltatót, amelyek a számláról pénzt szednek le. Az átállás akár több hónapot is igénybe vehet.

Egy jól működő, jól szervezett hitelintézet a PSZÁF szerint kedvező pénzügyi kondíciói mellett új ügyfeleket csalogathatna magához egy olyan szolgáltatás bevezetésével is, amely bankváltás esetén átvállalná a régi banktól való elszakadás adminisztrációjának, a számlaváltásnak a terheit.

Bankszámlaszám-hordozás

Az Európai Unió (EU) a bankszámlaszám megtartását és továbbvitelét javasolja a bankváltás megkönnyítésére, megfontolásra bocsátva annak lehetőségét, hogy az általában bankszámlához kötődő megtakarítások, illetve hitelek a bankszámlaszám változása nélkül átvihetőek legyenek egyik bankból a másikba. Ehhez azonban egységes bankszámlarendszert kellene bevezetni.

Az elképzelés elvileg összhangban van a nemzetközi bankszámlaszám (IBAN) bevezetésével, kérdés azonban, hogy egy egységes rendszer kifejlesztésének magas költségei a fogyasztói oldalról mennyire bizonyulnának hasznos befektetésnek. Az IBAN ugyanis még messze nem azonos a nemzeti számlarendszerek egységességével, csupán átjárhatóságot teremt közöttük.

A bizottság ezzel párhuzamosan az ügyfélmobilitás rugalmasabbá tétele érdekében a számlamegszüntetés díjának ésszerű mértéken tartását, illetve jövőbeni megszüntetésének kívánalmát is megfogalmazta; a díj mértéke szerinte semmi esetre nem lehet visszatartó erejű, illetve büntető jellegű. Franciaországban például 2005. január 1. óta nem lehet díjat követelni sem folyószámla, sem betéti számla bezárása esetén.

Az Egyesült Királyságban már kidolgoztak egy ügyfélbarát megoldást a bankváltásra: a legnagyobb lakossági bankok megállapodtak egymással, hogy az ügyfél korábbi bankja három munkanapon belül megküldi az új banknak az ügyfél nála vezetett korábbi számláinak adatait. Sőt, egyes bankok még arra is vállalkoznak, hogy megfelelő információ és meghatalmazás esetén felveszik azokkal a szervezetekkel a kapcsolatot, amelyekkel az ügyfélnek állandó tranzakciós kapcsolata van.

A kérdés napirenden van, de javaslat nincs

Magyarországon idáig nem született kiforrott gyakorlati javaslat, bár mind a bankváltást könnyítő szolgáltatások bevezetése, mind a számlaszám-hordozhatóság kérdése folyamatosan napirenden van szakmai fórumokon.

A jelenlegi hazai helyzet ugyanakkor a bankváltásnak, mert hitelátvételre nincs lehetőség, hitelt áthelyezni csak úgy lehet, ha azt más hitelből előtörleszti az adós, ami általában ráfizetéses megoldás. A számlamegszüntetés a legtöbb hazai bankban személyes ügyintézést igényel. Számlazárási díjat a legtöbb lakossági nagybank nem számol fel. Előfordul ugyanakkor, hogy az ügyfélnek fizetnie kell, ha meggondolja magát és a nyitástól számított három illetve hat hónapon belül megszünteti a számláját - derül ki a PSZÁF hírleveléből.