Októbertől csökkenhet a benzinadó

Vágólapra másolva!
Októbertől átmenetileg csökkenhet az üzemanyagok jövedéki adója. Ez viszont csak arra lenne elég, hogy egy hét drágulását ellensúlyozza. Csütörtöktől hét forinttal emeli a benzin nagykereskedelmi árát a Mol - értesült a Népszabadság. 
Vágólapra másolva!

Elképzelhető, hogy még az idén csökken az üzemanyagok adója - derül ki a kormányfő nyilatkozatából. Gyurcsány Ferenc a közszolgálati rádiónak annyit mondott, hogy "van a benzinnek, mint minden nagyon fontos terméknek egy olyan ára, amely ha nagyon elszalad, akkor észnél kell lenni."

A miniszterelnök nem árulta el, hogy mit takarhat a kormányzati beavatkozás, csak annyit mondott: vizsgálják ennek lehetőségét. Azt biztosra mondta, hogy 250 forintos benzinárnál nincs értelme a beavatkozásnak, ám a 300 forint feletti árszintről szólva már annyit hangsúlyozott csupán: a kormány nem garantálhat bizonyos szintnél olcsóbb üzemanyagot, hiszen a világpiacon tovább drágulhatnak az alapanyagok.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: "akkor kell lépni, amikor már a csökkentés pénztárcánkat vastagító hatásának, ugyanakkor pedig a költségvetést apasztó hatásának az egyenlege inkább pozitív." Vagyis amikor a benzin ára már olyan szintre menne fel, hogy az csökkentené a fogyasztást, értelme van az adó leengedésével élénkíteni, és így az eredetileg tervezett bevételt elérni.

A Népszabadság úgy tudja: a gazdasági tárcánál folyik a vizsgálat. A szakértők elsősorban azt latolgatják, hogy az üzemanyagok nem várt drágulása miatt a terven felül befolyt többlet általános forgalmiadó-bevételt, vagy legalább annak egy részét hogyan lehetne visszajuttatni a gazdaságba. A lap úgy tudja, hogy a gázolaj jövedéki adójának fuvarozók által kért tízforintos mérséklése elől fél éven keresztül következetesen elzárkózó minisztériumban erre a legmegfelelőbb eszköznek most éppen az üzemanyagok jövedéki adójának európai uniós minimumszintre történő leszállítását tartanák.

A tervet azonban ellenzi a pénzügyi tárca - költségvetési okokból. A benzin és a gázolaj árát januártól egyébként is csökkenti az áfa felső, 25 százalékos kulcsának mérséklése. Ez 10-11 forinttal mérsékli az üzemanyagok árát, a költségvetésnek pedig számításaink szerint eleve 30 milliárdos bevételkiesést okoz. A jövedéki adó csökkentése pedig akár több mint 50 milliárdot is kivehetne a költségvetésből - attól függően, hogy mekkora a mérséklés.

Az adó csökkentésének korlátja az unió által meghatározott legkisebb teherszint. Az EU az ólommentes benzinre 0,359, a gázolajra pedig 0,302 euróban határozza meg a literenként minimálisan kivetendő jövedéki adót. A keddi hivatalos MNB-árfolyammal számolva a most érvényes minimális jövedéki adó 88 forint lenne a benzin, és 74 a gázolaj esetében.