Esik az olaj ára az USA jó készletadatai miatt

Vágólapra másolva!
A várakozásoknál sokkal jobbak az amerikai kormány energetikai tájékoztató hivatala (EIA) múlt heti olaj- és benzintartalék-adatai, így csökkenni kezdett a szabadpiaci olajár.
Vágólapra másolva!

Az EIA adatai szerint a szeptember 2-án végződött héten a nyersolajkészletek 6,45 millió hordóval csökkentek, és ezzel július 22-e óta a legalacsonyabb szintet mutatják. A benzinkészletek 4,30 millió hordóval estek és 2004. október 15-e óta a egalacsonyabb szinten állnak, míg a fűtőolajat és a dízelbenzint tartalmazó feldolgozott olajtermék-tartalékok 0,8 millió hordóval estek vissza.

Az adatok a várakozásoknál lényegesen jobbak: elemzők a Katrina hurrikán pusztításai nyomán a nyersolaj-készletekre 6,8 millió hordós, a benzinkészletekre 6,2 millió hordós, a feldolgozott olajtermékekre 2,6 millió hordós csökkenést vártak.

A várakozásoknál enyhébb készletvisszaesés nyomán csökkentek az olajárak: az adatok ismertetését követően a WTI bejelentés előtti 64,50 dolláros ára 64,10 dollárra mérséklődött, és ezzel 27 centes csökkenést jelzett a szerdai záróhoz képest. A Brent ára a megelőző 63,20 dollárról 62,54 dollárra süllyedt, és ez 35 centes mérséklődés a szerdai záróhoz viszonyítva.