Rekordösszegű bírságot vetett ki a GVH

Vágólapra másolva!
Tavaly a Gazdasági Versenyhivatal rekord összegű, összesen 8 milliárd 888 millió forintos bírságot vetett ki - mondta Nagy Zoltán, a GVH elnöke kedden a parlamentben.
Vágólapra másolva!

Az egy ügyre eső legnagyobb bírság 7 milliárd 43 millió forint volt a feltárt autópálya-kartell ügyben. Ha ezt levonjuk, akkor is 1,8 milliárd forint az összes többi ügyben kivetett bírság összege - mondta a versenyhivatal elnöke a GVH 2004. évi tevékenységéről szóló jelentés és az ennek elfogadásáról szóló határozat vitája kezdetén.

A jelentés szerint 2004-ben 847 bejelentést vizsgált ki a hivatal, amelynek döntéshozó testülete 189 ügyzáró határozatot hozott, ez utóbbiak közül 71 esetben avatkoztak be a piaci folyamatokba.

Az ügytípusok szerinti megoszlást vizsgálva megállapítható, hogy "a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása", valamint a társasági "összefonódások ellenőrzése" tárgyban lefolytatott eljárások száma volt a legmagasabb, 65-65 volt. Nagyjából azonos számú - 31, illetve 28 - eljárás foglalkozott az erőfölénnyel való visszaélést, illetve a versenyt korlátozó megállapodásokat érintő ügyekkel.

Az elnök elmondta, hogy számos versenyfelügyeleti feladat hárul a versenyhivatalra az uniós kötelezettségekből fakadóan is. A fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásának területével immár külön szervezeti egység foglalkozik, magas az ilyen ügyek száma és nőtt a kivetett bírságok nagyságrendje. Ide sorolható az a jelenség - mondta Nagy Zoltán -, amikor az egészségmegőrzésre hivatkozva vezetik félre a fogyasztókat, olyan gyógyhatást tulajdonítva egy-egy terméknek, amellyel az nem rendelkezik.