Csizmár Gábor: Még várni kell az uniós bérszínvonalra

2005.09.23. 16:14
Fotó: Fábián Évi

Mit gondol a munkaerő kölcsönzéssel foglalkozó cégekről? Miért jó az, hogy a segítségükkel újra megúszhatják a nagy cégek, hogy bejelentsék alkalmazottaikat? (kiraly11)

Nem jó, hogy vissza lehet élni a mai szabályokkal, ezt akarjuk megszüntetni. Ugyanakkor szükség van a munkaerő-kölcsönzésre hiszen előfordul, hogy átmenetileg egy cégnek egy hirtelen megrendelés teljesítése miatt sokkal több munkavállalóra van szüksége. De ez az időszak akár néhány hónap is lehet ezért nem alkalmaz tartósan sokkal több munkavállalót, mint ahány az alapműködéshez szükséges. A piacgazdaság olyan ahol nagyon gyorsan kell reagálni a piaci kihívásokra ezért rugalmasabb foglalkoztatási formákra is szükség.

Kíván a kormány valamilyen intézkedéssel hatni a munkáltatókra, hogy változzon a menedzserek szemlélete a humán erőforrás jelentőségének fel-, illetve elismerésében, akár, mint a feketegazdaság elleni küzdelem egyik eszközeként? (Koxa)

Piacgazdaságban a kormány a menedzserek szemléletét nem tudja megváltoztatni. Közvetett eszközök azonban vannak, például állami forráshoz, támogatáshoz, megrendeléshez ma már nem juthat olyan cég ahol nem rendezettek a munkaügyi kapcsolatok, ahol szabálytalan a foglalkoztatatás. Jelentősen megerősítettük a munkaügyi ellenőrzést is annak érdekében, hogy a munkáltatók tartsák be a játékszabályokat.

Tervezik, hogy a munkaerő-kölcsönző cégek alkalmazottaira vonatkozó hátrányos szabályokat kiveszik a munka törvénykönyvéből? Egyáltalán, miért vannak ezek benne? (felmondási idő, végkielégítés, felmondás betegállomány idején stb.) (Munkavallalo)

A kölcsönzés szabályait változtatni szeretnénk, meg akarjuk szüntetni a kölcsönzött munkavállaló kiszolgáltatottságát, és kizárni a visszaélés lehetőségét. A Munka Törvénykönyvének módosításáról jelenleg tárgyalunk a szakszervezetekkel és a munkáltatókkal.

Ön valóban elhiszi, hogy a cégvezetők nem tudnak arról, hogy feketemunkásokat foglalkoztat a cégük? (peace_and_love)

Fotó: Fábián Évi

Persze, hogy nem hiszem el.

Mit gondol az újságírók alkalmazásának 'nehézségeiről'? Miért a nagy médiavállalatok érdekeit nézik az újságírók ellenében? (kiraly11)

Nem azt nézzük, most tettünk javaslatot a közismerten EKHO-nak nevezett kedvezményes adó- és járulékfizetésre éppen az újságírók érdekében. Az Országgyűlés honlapján megtalálhatja a tervezetet.

Tavaly még nagy harc volt, hogy mindenkinek alkalmazottnak kell lennie egy nagy cégnél. Idén nagy a csönd ezzel kapcsolatban. (zsirbufe_05)

2006 június 30-ig kapott lehetőséget minden cég, hogy a nem jogszerű szerződéseit (színlelt szerződéseket) átalakítsa.

Mi történik azokkal a cégekkel akik nem alkalmazzák minden dolgozójukat? (cool)

Ha vállalkozási szerződéssel leplezett munkaviszonyt találnak az ellenőrök, akkor megbüntetik a céget.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK