Nemzetközi kereskedelmi reptér épül Szegeden

Vágólapra másolva!
Jövő áprilisban átadják a nemzetközi kereskedelmi repülőteret Szegeden. A reptér 1,5 milliárd forintos fejlesztését állami forrásokból, illetve saját költségvetéséből fedezi Szeged önkormányzata.
Vágólapra másolva!

Jövő áprilisra elkészül Szegeden a nemzetközi regionális kereskedelmi repülőtér - jelentette be Botka László polgármester szombaton, a csongrádi megyeszékhelyen. A közlekedési infrastruktúra kiépítése elengedhetetlen ahhoz, hogy Szeged valódi gazdasági fejlődésre váltsa a földrajzi fekvéséből származó előnyét - mondta a politikus a reptér kifutópályájának megépítéséről szóló kivitelezési szerződésének aláírásakor.

Az elmúlt időszakban minden közlekedési ágban sikerült pótolni a város évtizedes lemaradását: év végére Szegedre ér az M5-ös autópálya, jövő tavasszal pedig elkezdődik az M43-as út építése. Folyik a Szeged-Budapest vasútvonal fejlesztése és elindult a szegedi pályaudvar rekonstrukciója - közölte a polgármester.

A repülőtér közel 1,5 milliárd forintos fejlesztését állami forrásokból, a regionális fejlesztési tanács 540 millió és a Csongrád Megyei Önkormányzat 100 millió forintos támogatásából, illetve saját költségvetéséből fedezi az önkormányzat - tudatta Botka László.

A 1185 méter hosszú és 30 méter széles kifutópálya és a hozzá kapcsolódó guruló út megépítésére kiírt közbeszerzési eljárást a Betonút Rt. nyerte el - mondta a politikus. A cég vállalta 2006. április 26-ára végez a közel 1 milliárd forintba kerülő munkálatokkal. Botka László elmondta, a város közgyűlése döntött arról, hogy a reptér üzemeltetését a jövőben az önkormányzati tulajdonú Szegedi Közlekedési Társaság végzi, sportrepülés céljára azonban továbbra is térítésmentesen lesz használható a légikikötő.