Nehezebb lesz átverni a közjegyzőket

Vágólapra másolva!
A benyújtott dokumentumok eredetiségét is ellenőrizni tudják a közjegyzők jövőre, ha korlátozott hozzáférést kapnak a Belügyminisztérium adatbázisához. Ez azonban egyelőre csak terv, ráadásul nem jelent teljes biztonságot - hangsúlyozzák a szakma képviselői. 
Vágólapra másolva!

A közjegyzők lehetőségeit növelné a fiktív cégalapítások, illetve a lakásmaffia elleni harcban, ha korlátozott hozzáférést kaphatnának a hivatalos nyilvántartási rendszerhez.

Az ügyfelek azonosítása a közjegyzők alapvető feladata, azonban a bemutatott dokumentumok valódiságának ellenőrzése jelenleg szinte megoldhatatlan feladatot jelent - mondja Kapás Katalin, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke. Egy régebbi személyi igazolvány esetében ugyanis sokszor csak szakértők tudják megállapítani, hogy az hamisítvány-e vagy sem.

Éppen ezért szorgalmazzák azt a közjegyzők, hogy korlátozásokkal ugyan, de a személyi igazolványok, a jogosítványok és az útlevelek esetében az adatok, illetve a fénykép valódiságát ellenőrizhessék a Belügyminisztérium adatbázisából.

Erről egyébként már hosszabb ideje egyeztetést is folytat a szakma, nem is eredménytelenül. A lakásmaffia visszaszorítása érdekében tervezett törvényjavaslatban ugyanis már szerepel ez a lehetőség, ezt azonban még a kormánynak és a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Éppen ezért jó esetben is legkorábban csak jövő évtől léphet életbe az új szabályozás - véli Parti Tamás, a kamara szóvivője. A javaslat szerint egyébként ezt a szolgáltatást szinte ingyen kapnák meg a közjegyzők, ami így nem is okozna áremelkedést jövőre.