Járai szerint nem tartható a tervezett hiány

Vágólapra másolva!
Nem tartható az idei évre tervezett államháztartási hiány, a deficit eléri majd a GDP 7 százalékát - adott hangot véleményének Járai Zsigmond, a jegybanki elnöke. A nyugat-európai átlagot meghaladó magyar gazdasági növekedést az elnök csalókának nevezte.
Vágólapra másolva!

A 2006-os költségvetés nem tükrözi az ország tényleges gazdasági folyamatait, a korábbi évek rossz szerkezetének fenntartását szolgálja - mondta a jegybank elnöke szerdán Tatabányán, a Komárom-Esztergom megyei Kereskedelmi és Iparkamarában tartott szakmai tájékoztatójának keretében. Valódi reformok bevezetésére pedig jelenleg az Európai Unió sem kényszeríti Magyarországot - tette hozzá.

A Magyar Nemzet Bank elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. A jegybank vezetése hosszú távon évi 3 százalék körüli pénzromlással számol. Ezt 2007-től középtávú inflációs célnak tekintik - mondta az elnök.

Járai véleménye szerint miközben az inflációs kilátások jól alakulnak, csalóka a nyugat-európai átlagot meghaladó magyar gazdasági növekedés. Részint azért, mert a frissen csatlakozott többi ország dinamikusabban fejlődik, részint mert a tíz ország sorában Magyarország az utolsó a konvergencia-kritériumok teljesítése tekintetében.

Az infláció leszorításához kellett az erős forint, ellensúlyozandó a magas költésvetési hiánynak és az elmúlt évek jelentős bérkiáramlásának pénzrontó hatásait - mondta az MNB elnöke a forint-árfolyammal kapcsolatban. Nem vitatta a magyar exportőrök panaszait, de szerinte a vállalkozók többsége sikerrel kompenzálta a magas forint-árfolyam okozta veszteségeit.

Jóllehet az államadósság mértéke még megfelel az uniós konvergencia-kritériumnak, de aggodalomra ad okot, hogy 2001-től folyamatosan növekszik: a GDP 53 százalékáról 57,4 százalékára emelkedett - mondta Járai Zsigmond.

Úgy vélte, a magyar gazdaság teljesítménye jó, a pénzügyi rendszer stabil, de változtatni kell a mostani költségvetési szemléleten, és ahhoz, hogy 2010-ben Magyarország csatlakozhasson az euróövezethez, haladéktalan és érdemi reformokat kell életbe léptetni. Hozzátette: bár bízik a közös valutához a tervezett időben történő csatlakozásban, a feltételek magyar részről való teljesítését kétségesnek látja.