Élre tör a növekedésben India

Vágólapra másolva!
Nyolc százalékkal növekedett a második negyedévben India gazdasága, egy éves összevetésben. A növekedés megugrása legfőképpen az indiai feldolgozóiparnak köszönhető. Az adat kiemelkedően jó a tavalyi 6,9 százalékhoz képest. Lehetséges, hogy India átveszi a vezető helyet az ázsiai növekedési listán.
Vágólapra másolva!

India gazdasága 8,1 százalékkal növekedett a júniussal végződött évnegyedben az egy évvel korábbihoz képest, egy éve nem volt ilyen gyors a növekedés - közölte pénteken az ország statisztikai hivatala.

Az indiai feldolgozóipar növekedése 11,3 százalékot ért el a fenti időszakban. Ugyanakkor az indiai GDP még mintegy 70 százalékát adó mezőgazdaság nem jelzett növekedést, miközben az indiai magánfogyasztás dinamikusan nőtt.

A negyedéves adat kiemelkedően jó a tavalyi egész éves 6,9 százalékos GDP-bővüléshez képest, és a kormány a folyó pénzügyi évre is eredetileg 7 százalékos gazdasági növekedéssel számolt.

Ázsiában a Japánt követő Kína gazdasága 9,5 százalékkal bővült a júniussal zárult negyedévben, Dél-Koreáé, a harmadik legnagyobb ázsiai gazdaságé csupán 3,3 százalékkal, így könnyen lehet, hogy India az idén átveszi a helyét a rangsorban.