Kisebb rohamot okozott az olcsóbb benzin

2005.10.01. 19:06

Az üzemanyagok áfájának 25-ről 20 százalékosra való mérséklése miatt szombattól 10-11 forinttal olcsóbban tankolhatunk gázolajat illetve 95-ös benzint. Az [origo] kisebb budapesti piaci felmérése igyekezett utánanézni, hogyan hatott a benzinkutak forgalmára az árcsökkenés az "első szombaton".

Körülbelül kétszer annyian tankoltak a Mol Rt. egyik kelet-pesti benzinkútjánál október elsején, mint ahányan azt az elmúlt hetek szombatjain tették. Főleg a 95-ös benzin iránt volt nagy a kereslet; a dízelolaj forgalmában egyelőre nem tapasztaltak növekedést, de ezt a kisebb hétvégi teherautó-forgalomnak lehet betudni.

A kútkezelő az [origo]-nak elmondta, a vásárlók már hetekkel korábban vártak valamilyen árcsökkenést eredményező lépésre. A várakozások legszembetűnőbben a megelőző, szeptember 30-i pénteken nyilvánultak meg, amikor is az autósok nagyrészt csak annyi üzemanyagot tankoltak, amivel október elsejéig "kihúzhatják". Ugyanezen vásárlók egy nappal később teletölttették üzemanyagtankjukat. Ennél a Mol-kútnál egyelőre nem állították át a kasszát, a kútkezelő elmondása szerint ez ügyben hétfőn várható érdemi lépés (lásd a keretes anyagot).

Egy másik, szintén a Mol láncolatához tartozó budapesti benzinkútnál másfél-kétszer akkora forgalmat lehetett érzékelni, mint egy közelmúltbeli átlagos szombaton.

A töltőállomás alkalmazottja az [origo] riporterének elmondta, az elmúlt hetekben, de különösen az utolsó szeptemberi pénteken alig-alig volt forgalom. Az utolsó napon, amikor még 25 százalékos áfa terhelte az üzemanyagokat, szinte kizárólag a céges autót vezető vásárlók tankolták meg jelentősen a négykerekűt. Szombaton itt is főleg a 95-ös benzint vitték, és a forgalomból lassan kivonandó 95-ös keveréket. Ezen az állomáson már módosították a pénztárgép gyűjtőrendszerét, az Apeh előírásainak megfelelően.

A kútkezelő személyes véleménye egyébként az volt, hogy a mostani árak, amelyek körülbelül a két hónappal ezelőtti szinten állnak, az autósoknak nem jelentenek érdemi kiadáscsökkenést. A kutas szerint egyfajta lélektani hatás is fokozta a kereslet növekedését. A kúton dolgozóknak a megelőző időkben sok panaszt és szidalmat kellett meghallgatniuk, amelyek a vállalatot és a kormányt kárhoztatták a magas árak miatt.

Egy másik társaság, az OMV egyik észak-pesti töltőállomásán az alkalmazottak szintén jelentős forgalomnövekedést észleltek. Ezt a kutat körülbelül háromszor annyi autós látogatta meg, mint az elmúlt időszak átlagos hétvégéin, és főleg a 95-ös benzint vitték.

Az emberek nagyon várták ezt a napot, a kutas szerint a közelmúlt gyenge fogyasztása után már szinte "szomjazták" a 10-11 forinttal olcsóbb hajtóanyagot. Ezen az állomáson egyébként nem okozott gondot a péztárgép átállítása, mivel itt korábban sem árusítottak az 5 százalékos áfakulcs alá tartozó termékeket.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK