Elemzők az euróhalasztás bejelentését várják

Vágólapra másolva!
Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök legutóbbi nyilatkozatai arra mutatnak, hogy a kormány az eurócsatlakozás halasztásának bejelentésére készül, és erre készíti fel a befektetőket is.
Vágólapra másolva!

A Dresdner-csoport londoni befektetési részlege (DrKW) - a City egyik legnagyobb, az európai feltörekvő piacokról naponta több helyzetjelentést és gyorselemzést közlő háza - hétfő este, Gyurcsány Ferenc aznapi napirend előtti parlamenti felszólalását kommentálva azt írta: a miniszterelnök olyan nyilatkozatok egész sorát tette, amelyek valószínűsítik az euróbevezetés halasztását a jelenleg érvényes, 2010-es céldátumhoz képest.

A Dresdner londoni elemzői szerint úgy tűnik: a kormány ezekkel a nyilatkozatokkal "közvetlen kísérletet tesz a várakozások kezelésére", és arra, hogy felkészítse a befektetőket a halasztásra. A DrKW szerint a hivatalos bejelentés valószínűleg az év vége előtt elhangzik.

A Dresdner továbbra is azzal számol, hogy középtávon változatlanul nem fognak teljesülni a magyar költségvetési deficitcélok, és a magyar euróövezeti csatlakozás 2012-2013-ig halasztódik. "E két forgatókönyv külön-külön is a magyar befektetési konstrukciók lefelé történő korrekciójának jelentős kockázatát hordozza" - áll a londoni befektetési bank hétfői elemzésében.

A BNP Paribas befektetési csoport befektetőknek összeállított, múlt héten Londonban kiadott feltörekvő piaci összesítése szerint a magyar kormány által még mindig érvényben tartott 2010-es euróbevezetési céldátumot reálisan "a legjobb esetben is" 2012-re kellene kitolni. A BNP szerint ugyanakkor a kiújult költségvetési aggályok arra utalnak, hogy a magyar eurókonvergencia-pálya hosszabb és nehezebb lesz a piac által vártnál, a jelenlegi, támogató külső környezetben azonban csak valamilyen "rendkívül kiábrándító" inflációs vagy költségvetési fejlemény okozhatna súlyos forint- és adósságpiaci zuhanást.